Volkstuin van Bemar

Aalbes struik

rode bes

In onze tuin hebben wij meerdere aalbes struiken.Een paar rode en 1 witte.Welke soort aalbes de rode struiken zijn, weet ik niet omdat wij ze gekregen hebben.De witte bes is de soort”witte parel”.

De aalbes komt oorspronkelijk uit West Europa en is dus voor Nederland een inheemse plant.

rode aalbes

Planten

De bessenstruik kun je als solitaire struik planten,maar ook als haag, zoals wij hebben. Als je de struik in de grond zet, plant hem dan net iets dieper.Er vormen zich dan gesteltakken vanuit de kluit.Houdt voor een mooie struik 4 of 5 takken aan. Als je een haag wilt vormen kunnen de struiken iets dichter op elkaar staan.De beste planttijd is vroeg in de winter, zet de struik in compost. Wij kregen de rode bessenstruiken van onze tuinbuurman in het eerste jaar dat wij tuinden.Het waren struikjes van een jaar of twee.Op de foto hieronder staan ze rechts op de foto.

jonge bessentruiken

Bloei

In april gaat de struik bloeien, de bloemetjes zijn niet erg opvallend.De struik is zelfbestuivend, met 1 struik heb je al voldoende om voor eigen gebruik te plukken.Zodra de bessen wat rood beginnen te kleuren, dan hangen wij een net over de struiken.Daarmee voorkomen we dat de vogels, met name parkieten op ons complex, de bessen voor ons eraf halen.

Oogsten

In juli zijn de bessen rijp.Je kunt ze vrij makkelijk plukken, als de bessen rijp zijn,laten de trosjes makkelijk los.Je kunt ze natuurlijk ook met een snoeischaar afknippen.Zelf hadden wij een hulpmiddel gekocht om makkelijk te kunnen plukken, een soort grove kam aan een bakje.Echter dat plukte niet fijn, met de bessen trok ik er ook veel blad mee af. De bessen kneuzen wel snel, dus je moet voorzichtig plukken zodat ze niet kapot geknepen worden.

Gebruik

Je kunt aalbessen prima invriezen, maar ingevroren vruchten zijn niet meer zo best decoratief te gebruiken, maar alleen nog in saus, sap of jam te gebruiken. Als je de bessen goed wil houden is het het handigst om alleen te oogsten wat je die dag gaat eten. Zelf vries ik ze in, samen met de zwarte bessen die wij ook in onze tuin hebben.Zodra alles rijp en geoogst is, kook ik er sap van en maak er jam van.

Verzorging

Snoei de aalbessenstruik in de winter (januari / februari).Snoei de takken weg die licht en lucht weg houden voor de overige takken, of takken die je in de weg vind zitten. Aalbessen groeien op de oudere takken, dus hoeveel nieuwe takjes je ook snoeit, er zal altijd iets te oogsten overblijven. Zorg er voor dat je maximaal 5 gesteltakken overhoudt aan de voet van de plant (de takken waar de plant op ‘staat’).

In het voorjaar rond april kun je ook nog wat snoeien. Snoei nu de takken weg waar geen bloemetjes aan hangen of bladeren die het licht wegnemen op de takken met vruchten. De bessen zullen dan groter worden.Snoei niet teveel bladeren weg, deze zijn nodig voor de groei van je vruchten.

%d bloggers liken dit: