Volkstuin van Bemar

Ananaskers

Inca Gold Berry/Physalis Peruviana

Ananaskers:

De ananaskers is familie van de tomaat en aardappel. Dit is goed te zien aan de kleine haartjes op de takjes, net zoals de tomaat dit heeft. De vruchtjes zijn zoetzuur en zijn prima geschikt voor jam, of om gewoon los te eten.

Ananaskers [ook wel goudbes of incabes]komt in de natuur voor in Zuid-Amerika, met name uit de Andes. In Europa komt de plant eigenlijk alleen als kamerplant voor, of in de kas van de experimentele moestuiniers.

Kweken:

Je kan de ananaskers onder glas voorzaaien vanaf eind maart en vanaf mei buiten planten. Je kan ook direct in mei buiten in de volle grond zaaien. De ananaskers kiemt en groeit vrij snel. Bij voorkeur zet je deze plant aan de zuidkant van een muur of op een andere beschutte warme plek. Als je een kas hebt is dit de uitgelezen plek voor deze plant.

Oogsten:

Eind augustus kan je de eerste besjes oogsten. De besjes zijn rijp als de lampion er omheen dor begint te worden. Bewaar de oogst op een droge plek, niet in de koelkast.

ananaskers

Dippen in chocolade

Als de bes rijp is, dip het fruit in 50 gram gesmolten chocolade zo dat tenminste de helft van de vrucht bedekt is met chocolade.Laat het op bakpapier drogen.Lekker bij de thee of koffie!

Een gedachte aan “Ananaskers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: