Volkstuin van Bemar

Andijvie

Andijvie behoort tot de bladgewassen ,het heeft een iets bittere smaak. Wij vinden andijvie vooral rauw lekker in stamppot en salades.Ik zelf vind het gekookt ook lekker,maar mijn man is daar geen fan van.Natuurlijk zijn er steeds meer recepten met andijvie te vinden op internet.Zo heb ik wel eens andijvierolletjes gevuld met gehakt gemaakt. Andijvie kent 2 soorten: breedbladige andijvie genoemd en krulandijvie (ook wel frisée genoemd). De breedbladige andijvie is vanwege de wat stuggere bladen meer geschikt voor het koken en stoven.De bladeren van de frisée andijvie zijn zachter en daarom naast koken of stoven ook geschikt om rauw te verwerken

PLANT

Andijvie is éénjarig, de plant groeit snel en bijna het hele jaar te telen.Let dan wel op welk soort je kiest. Wij vinden zelf de frisée soort erg lekker.

sla zaaien

TEELT

Wanneer andijvie wordt gezaaid bij een te lage temperatuur (minder dan 15 C) is er veel kans dat de krop niet voldoende uitgroeit en al snel zal doorschieten. Zaaien voor zomerteelt vanaf maart-april onder glas, vanaf mei tot juni in de vollegrond. Zaaien voor winterteelt vanaf half juni tot eind juli. De planten kunnen 4 weken na het zaaien worden uitgeplant. Plantafstand 30 x 30 cm. Op deze afstand groeien de planten niet zo snel tegen elkaar, wat de kans op ‘smetten’ (rotting) vermindert. Oogstbaar vanaf juni tot december afhankelijk van zaaitijd. Andijvie kan op verschillende grondsoorten worden geteeld, maar de vochtvoorziening moet goed zijn. Verlangt een humusrijke, losgemaakte bodem, die voldoende kalk bevat en niet te zwaar is bemest. Het gewas heeft veel en regelmatig vocht nodig om vlot te kunnen doorgroeien. Korte droogteperiode kan leiden tot groeistilstand met bloemstengel vorming tot gevolg. Krulandijvie kan snel rand vertonen als er tijdens de teelt groeistoornissen optreden. [bron vd Wal]

%d bloggers liken dit: