Volkstuin van Bemar

Bietjes

bietjes
Bietjes kweken

Zaaien:
Bieten kun je prima in de volle grond zaaien. Vanaf half maart kun je direct in de volle grond zaaien.Maak geultjes van 2 cm diep en leg hierin de zaden op een afstand van 5 cm. Vaak gaat het om een kluwen die meerdere zaadjes bevat. Daarom moet je de planten na opkomst uitdunnen, omdat ook meerdere zaadjes uit kunnen komen.Zelf vind ik het prettiger ze voor te zaaien in een tray en daarna uit te poten. Zijn de plantjes 5 cm groot, dan kun je ze buiten uitplanten op een afstand van 30 x 10 cm. Geef zeker de eerste tijd flink water en bescherm ze tegen al te felle zon.

Oogsten
Bietjes hoeven niet rijp te worden en kun je dus oogsten wanneer je wil. Als je in de zomer hier en daar wat bietjes uit het rijtje trekt, zorg je ervoor dat de overige planten wat meer ruimte krijgen. De kleine bietjes zijn prima eetbaar en na 10 minuten koken gaar.

Voeding
Bieten die te weinig water krijgen, worden houtig en krijgen soms last van schurft. Wees spaarzaam met bemesting; wat compost die oppervlakkig is ondergewerkt is voldoende. Je kunt wel een beetje kali geven om wortel/knolvorming te verbeteren.Rode bieten zijn een donkerrood tot haast zwart knolgewas. In het westen van Nederland wordt deze groente ook wel ‘kroot’ of ‘kroten’ genoemd.Van huis uit ben ik ook gewend om deze benaming te gebruiken. Ze staan vooral bekend om hun felrode sap en de milde, iets zoetige maar vooral aardse smaak. Ik ben er zelf gek op en tot nu toe hebben we ieder jaar een flinke oogst gehad.Ik kook ze en vries ze in, zowel geraspt als ook in blokjes en in dunne plakjes.Voor allerlei doeleinden te gebruiken.De plakjes gebruik ik als bietencarpaccio en de blokjes in een pastasalade.

bietencarpaccio

Rode biet is een heel gezonde groente. Het bevat weinig calorieën, maar is rijk aan vitamines en sporenelementen. Zo bevat het veel foliumzuur en mangaan. Ook is het rijk aan diverse antioxidanten.

Daarnaast bevat het veel rode kleurstof, waaronder betanine. Dat is niet afbreekbaar in het lichaam en kan daardoor rode of rode urine en ontlasting veroorzaken nadat je bietjes hebt gegeten. Dat kan er weliswaar alarmerend uitzien, maar is volstrekt onschuldig.

%d bloggers liken dit: