Bloemkool

Oogsten

Het oogsten begint nu langzaam aan op gang te komen. Deze week aten we de eerste peultjes in een wokgerechtje, ik plukte al een paar maal peterselie en de slakroppen uit de kas zijn inmiddels allemaal op. Buiten heb ik twee bakken met pluksla, rode eikenbladsla, lollo rosso en rucola staan en daar haal ik ook een paar maal per week verse blaadjes van af.

Bloemkool uit de kas

Deze week heb ik met trots een pracht van een bloemkool geoogst.Bloemkool vind ik moeilijk te telen. Het is mij in de vier jaar dat we de volkstuin hebben,maar een enkele keer gelukt om een mooie bloemkool te oogsten.Meestal werden het maar geen kooltjes, bleven ze of maar klein of werden ze bruinig en hadden ze heel losse roosjes.Het gebeurde ook wel dat ze opgegeten werden door slakken.Buiten heb je ook veel last van rupsen van het koolwitje wat de koolplanten als waardplant gebruikt. Wij spanden er altijd een tunnel van netten overheen.Dit jaar heb ik verder geen bloemkool meer buiten staan.Op de foto hieronder zie je het kolen vak met rode kool, spitskool, broccoli, knolselderij en bleekselderij en een randje uien.

Dit voorjaar had ik al heel vroeg gezaaid, volgens mij was het nog februari.Ik had een restje zaden, waarvan uiteindelijk slechts twee plantjes levensvatbaar bleken te zijn.Die had ik in de kas gezet.Ik had van een tuinbuurman gehoord om ze in de kas te zetten, hij doet dat ieder voorjaar. Het schijnt dat bloemkool hoge eisen stellen aan de grond.Ik heb toch niets bijzonders gedaan aan de bodem.Toen we de kas hebben gezet, had ik er makkelijke moestuinmix in gedaan en ieder voorjaar gooi ik er een zak compost overheen.De kolen groeiden voorspoedig, vooral het blad

OOGST

Iedere keer keek ik of er al een kooltje in het hart van de plant kwam.En ja hoor,op een gegeven moment zag ik in het hart van de plant een klein wit puntje komen.Dat was hooguit twee weken geleden. Ik ben toen het blad eromheen gaan knakken, zodat het blad over het kooltje viel. Dat voorkomt dat de bloemkool geel wordt door het zonlicht.

Hoe snel het kleine mini kooltje zich binnen hooguit die twee weken tot een volwaardige kool heeft ontwikkeld, vind ik echt wonderlijk.

Bewonder mijn prachtexemplaar hieronder:

Gisteren hebben we hem gegeten, heerlijk! Er staat er nu nog een, die zullen we volgende week gaan oogsten!

Weeuwenteelt

Op internet las ik over weeuwenteelt van bloemkool. Wat is dat dan weer? Bij de weeuwenteelt = overwinteringsteelt zaai je in het najaar, bij voorkeur in september of begin oktober. De zaailingen worden verspeend en overwinteren (vroeger in een pot van bij voorkeur ongeveer 12-15 centimeter doorsnede) de winter op een koude en lichte plaats zoals een koude kas, platte bak, onder een tunneltje, etc.. In het vroege voorjaar (eind februari/begin maart) worden de zaailingen dan vervolgens uitgeplant, buiten of onder glas. In het voorjaar komen dan de kooltjes tot ontwikkeling en kun je vroeg oogsten. Misschien moet ik dat ook nog maar eens gaan proberen.Wellicht slaagt dat ook wel……

Leuk als je een reactie achterlaat!