Volkstuin van Bemar

Voor het eerst: combinatieteelt

Afgelopen winter had ik mij verdiept in verschillende manieren van tuinieren, oa de vruchtwisseling,eetbare moestuin,combinatieteelt en polycultuur.Ik ga dit jaar voor het eerst combinatieteelt toe passen.Na heel wat gepuzzel ben ik tot het volgende plan gekomen:

 • Vak 1: Bonen: sperziebonen, snijbonen, peultjes en doperwten, combineren met aubergine, bonenkruid, suikermais, selderij en tomaat
 • vak 2: aardappel: Frieslander en Mozart, combineren met bonen, calendula, kool en mais
 • vak 3: Bieten:  Combineert goed met dille, knoflook, komkommer, kool, koriander, uien en afrikaantjes .Worteltjes met ui
 • vak 4: Kool: bloemkool met goudsbloem dille, bonen, oregano en knolselderij
 • vak 5: Blad: orach, prei,andijvie met koolsoorten, knolvenkel, stokbonen, tomaat en boomspinazie
 • vak 6: vrucht : courgette met mais, oostindische kers, sla, stokbonen, ui en pompoen
 • verhoogde bak 1: Knoflook, diverse slasoorten, wortel,ui, peterselie en bieslook
 • verhoogde bak 2: Venkel met andijvie, prei en tomaat
 • vak achter kas: Tomaat met knoflook,bieslook,basilicum,wortel,selderij,ui,peterselie,prei, afrikaantjes en oi kers, paprika
 • vak voor kas: oerprei, spinaziezuring, aardbei en tomaat

Ik heb de hoofdgroepen van de wisselteelt aangehouden,maar daar combinaties in gezocht van planten die elkaar versterken of plagen tegen houden.Ieder vak houdt dus een hoofdgroep aan beplanting maar met wat andere combinaties van planten uit een andere groep.Ik denk dat ik dit dan combinatieteelt kan noemen.

Vorige week zijn vak 1 en 2 al aangelegd, met alleen nog de hoofdbeplanting

In vak 1 heb ik de tuinbonen, peulen,doperwten gepoot met bonenkruid.Mais en selderij heb ik gezaaid. De tomaat en aubergineplantjes zijn nog te klein om buiten te zetten en moeten nog even wachten tot na de ijsheiligen.

In vak 2 staan alleen nog aardappelen, ze staan in ieder geval naast de bonen, ik ga langs de rand nog wel calendula zetten en wat mais,maar geen kool, die komt in een ander vak.Er is geen ruimte meer voor in het vak met de aardappelen.

aardappelen

aardappelen

Afgelopen dagen hebben we vak 3, vak 4en 5 klaargemaakt . Eerst heeft Ben de grond losgemaakt met de drietand.Zoals ik eerder heb gezegd, freezen we niet dit jaar.Over het vak van de bieten hadden we al compost gegooid uit onze bak.Ik heb er vinassekali over gestrooid omdat dit goed zou zijn voor de knol/bol vorming van de uien en bieten.Dit vak heb ik in 4 delen opgedeeld door middel van kruislings 2 rijen uien te poten.In twee kwarten heb ik bieten uitgepoot en in de twee andere kwarten heb ik worteltjes gezaaid.Om het zaad wat beter te kunnen verdelen heb ik het gemengd met droog zand uit de zandbak van onze kleindochter. Vorige jaren hadden we vaak zo dicht gezaaid dat uitdunnen zelfs niet ging.Daar waar in het midden de uien elkaar kruisen heb ik dille gezaaid.

uien geplant

kruislings uien geplant

bieten zaailingen

bietjes uitgepoot

De afrikaantjes zijn gezaaid en kunnen pas wat later uitgepoot gaan worden.

In het vierde vak “Kool”heb ik gisteren rode kool, spitskool en bloemkool gezet. Ook in dit vak goudsbloem gezaaid en weer dille.

Vak vijf is bestemd voor bladgroenten: ik heb daar wat andijvie plantjes gezet, die we bij een tuinder in de buurt hebben gekocht. Ik heb zelf ook andijvie gezaaid, maar dat duurt nog wel even voor het plantjes zijn die uitgepoot kunnen gaan worden. Tegen die tijd kunnen we deze andijvie wel oogsten denk ik.Naast de andijvie heb ik orach en venkel gezaaid en prei gepoot Ook dit vak weer in kwarten verdeeld. Daarnaast wat selderij gezet en bleekselderij en 3 tomaten planten die al flink gegroeid waren. Het ras wat ik daar heb gezet is Cascade de Lava een stamtomaat.

In de verhoogde bakken had ik eerder al diverse slasoorten gezaaid tussen de knoflook die ik de herfst had gezet, daar tussen ook nog worteltjes gezaaid en wat uitjes gezet.In de andere bak vandaag prei en andijvie gezet.De venkel heb ik gezaaid, maar moet nog opkomen.

Kleindochter Lieke heeft in het weekend bij ons gelogeerd en ging uiteraard ook mee, het was tenslotte heerlijk weer.Ze kan lekker rommelen met het zand en bloemetjes plukken. Er stonden veel madeliefjes en paardebloemen, dus er viel veel te plukken. Ze pikt toch wel wat op van wat ik haar probeer te laten zien met zaaien en planten. De bloemen die ze plukt zet ze ergens anders weer in de tuin.

bloemetjes bloemetjes plukkenVan een buurman op de tuin had ik de tip gekregen om van de pootuien eerst de puntjes af te trekken zodat de vogels ze niet uit de tuin zouden trekken, iets wat vorig jaar nogal eens gebeurde. Ik heb dit dus gedaan, maar dit jaar trokken de vogels ze er niet uit maar kleindochter-lief. Ze wist ook nog te zeggen: oma kijk, ui! Ze pootte ze vervolgens in haar emmer zand……….

puntje van de ui afhalen

puntje van de ui afhalen

De kikkervisjes in “de Vijver” groeien als kool, ze zijn inmiddels donderkopjes geworden. Ik denk dat er wel honderd in de bak zwemmen. Toen realiseerde ik mij dat ze misschien voeding te kort zouden hebben met zijn zovelen in die kleine bak. Op internet gezocht wat ze zouden moeten eten en vond dat ze leven van algen, maar dat je ze ook dunne plakjes komkommer kan geven. Ik heb die erin gedaan en inderdaad daar eten ze van! Blijft het feit dat het er wel heel veel zijn, dus binnenkort vissen we er maar wat uit om weer terug in de sloot te doen. Kleindochter Lieke vond het wel heel interessant, om het goed te kunnen laten zien had ik er een paar in een potjes geschept.

kikkerervisjes eten komkommer

kikkervisjes eten komkommer

kikkervisjes

kikkervisjes

kikkervisjes

wat zwemt daar?

Het is heerlijk weer zo in de tuin bezig te zijn, hij ligt er weer netjes bij. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat van de combinatieteelt. Ook het feit dat ik door de combinatieteelt de vakken in parten heb verdeeld[ idee van Ben trouwens] zal een heel ander gezicht geven dan de traditionele rijtjes die we eerdere jaren hadden. Komende dagen heb ik nog een aantal dingen te zaaien en de pepers en paprika’s nog te verspenen  in grotere potjes.Ik heb ook al veel bloemen gezaaid, zoals zinnia’s, afrikaantjes en cosmea. Van collega Petra had ik bij mijn afscheid op het werk een bloemenmengsel voor bijen en vlinders gehad, wat ik afgelopen week had ingezaaid en wat nu al op komt. Iedere dag zie je weer iets boven de grond komen of in bloei komen, heerlijk! Alle bomen staan in bloesem, onze kers heeft nog nooit zoveel bloesem gegeven als dit jaar, dat wordt kersen eten!

kersenbloesem

kersenbloesem

Een gedachte aan “Voor het eerst: combinatieteelt

 1. Petra Verheij

  Geweldig weer. Jullie maken er echt een heel project van. Ik kom het snel eens bewonderen.

%d bloggers liken dit: