Volkstuin van Bemar

Druivensoorten

In onze tuin hebben wij meerdere druivensoorten staan.Ze groeien tegen een pergola of langs een horizontaal leidraad.

Hieronder de druivensoorten die wij hebben:

  • vitis Frankenthaler ( blauwe druif)Deze eind augustus (dus vroeg) rijpende druif stamt oorspronkelijk uit Italie en Zuid-Tirol. Het is een oud, sterk groeiend, maar niet erg ziekteresistent ras voor de kasteelt, dat grote trossen blauwe, berijpte bessen geeft.Ook de opbrengst (aantal trossen) is groot. Bij dit ras is goed krenten erg belangrijk. De smaak is zeer goed, maar de vruchten zijn niet lang bewaarbaar vanwege de zachte schil. Uitstekende tafel- en wijndruif. Wordt op horizontale leggers geteeld.
  • Vitis Boskoop Glory (blauwe druif)

Druif (Vitis ‘Boskoop Glory’) is een snel groeiende druif die een plek in de volle zon nodige heeft om een goed oogst te geven. De Druif (Vitis ‘Boskoop Glory’) bloeit in mei, en kan geoogst worden in augustus. De druif ‘Boskoop Glory’ is een goed winterharde plant, en kan temperaturen tot -23 graden Celsius zonder problemen verdragen.Deze druivensoort groeit bij ons langs een overkapping.Boskoop Glory

  • Vitis Vanessa (lichtrode pitloze druif)

Vitis vinifera ‘Vanessa’ is een pitloze, kleine lichtrode druif dat zeer goed bestand is tegen meeldauw en zelfbestuivend is.
Dit is één van de beste soorten voor ons klimaat dat al oogstbaar is vanaf september.Deze druivensoort groeit bij ons langs een horizontale leidraad

  • Vitis Suffolk Red (rode pitloze druif)

Een lichtrode, pitloze druif die vrij goed resistent is tegen ziekten. Een goede pitloze druif die een fijne smaak heeft.Deze soort groeit langs een pergola.

  • Vitis Vroege van der Laan ( witte druif)

Vitis vinifera ‘Vroege van der Laan’ is een geelwitte druif die bijzonder geschikt is voor de teelt in openlucht. Behoort tot de oude rassen. Plant zijn sterk en vrij goed bestand tegen schimmelziekten, behalve in de kas of serre. Hij wordt gerekend tot de beste witte druif voor openlucht voor ons klimaat. Welke zomer u ook treft, ‘Vroege van der Laan’ komt steeds tot een aangename productie.De druiven zijn rijp midden augustus-begin september. De productie is matig tot goed. Alhoewel de druiven goed eetbaar zijn worden ze vooral gebruikt voor de aanmaak van sappen en witte wijnen. Hij groeit langs een horizontale leidraad

Van de oogst kun je sap maken of bv gelei. De pitloze druiven zijn natuurlijk heerlijk om zo te eten.

Ik maakte dit jaar druivengelei:

Ik kookte de gewassen druiven in een grote pan en liet het sap daarna eerst in een vergiet uitlekken en perste ze uit met de stamppot stamper.Daarna deed ik ze nog een keer door de roerzeef en liet het sap nog zachtjes doorkoken met een kaneelstokje.Ik voegde de halva variant geleisuiker toe[ zie verhouding op de verpakking] en goot het daarna in schoon gekookte glazen potjes. Even onderste boven zetten om ze vacuüm te laten trekken.Let goed op dat de rand van de potjes schoon blijft.Heerlijk bij bv wild, maar mijn kleindochters vinden het ook lekker op brood en ik vind het lekker door de vla.

gelei van 3 soorten druiven

Een ander recept wat ik vond op internet maar wat ik nog niet zelf heb geprobeerd, is deze:

Was de druiven en haal ze van de stelen. Doe in een pan en per 2 kg druiven voeg je toe:
1 glas rode wijn
Sap van 1 limoen
Verse rozemarijn en thijm
5 jeneverbessen
5 peperkorrels
Snuf zout
1/2 lepel balsamico.
Koken tot de druiven stuk gaan en wat af laten koelen.
Door de passe-vite draaien, zodat vellen en pitten verwijderd worden.
Van het sap (plus pulp) en geleisuiker (2op1) jam koken.
Smaakt heerlijk op brood, maar is ook lekker in taarten, rode kool en bij wild.
Het recept is volgens mij van Marjoleine de Vos.

%d bloggers liken dit: