Eind van het jaar

Aan het eind van het jaar maak je vaak de balans op van wat zo’n jaar gebracht heeft.Goede en slechte dingen. Zo hadden we dit jaar te maken met wat tegenslag met de gezondheid maar ook met blijdschap over de geboorte van ons derde kleinkind.

In de tuin was dat ook zo, er gingen dingen goed en er groeiden dingen slecht.Toen we einde van het seizoen de balans opmaakten, besloten we dat een kleinere tuin meer rust zou geven.Het grootste deel van het werk wat we hadden, zat hem in de moestuin.Schoffelen, schoffelen en schoffelen. Er was niet tegen het onkruid aan te werken.Zeker als je er door omstandigheden minder tijd voor hebt,is dat[ voor ons] een grote ergernis.Het kwam mede door nalatigheid van de tuinburen, waardoor onkruid zich makkelijk kon verplaatsen. Onze tuinburen kwamen eigenlijk niet of nauwelijks.Als het onkruid de vrije hand krijgt is er geen houden meer aan.Vooral heermoes,pispotjes en paardenbloemen tierden welig.Het was echter geen mooie bloemenweide zoals ik die ook weleens voorbij zie komen op blogs, zoals bij deze Belgische blogger.

Komend jaar dus een kleinere tuin met bloemen, fruitbomen en struiken, verhoogde bakken en kruiden.In het plannen maken, moet ik rekening houden met minder ruimte en kijken wat dus echt succesvol is geweest om weer te gaan kweken.

Instagram

Icarus blauwtje op de dropplant

Bovenstaande foto van het Icarusblauwtje op de Agastache was de meest ge-like-te foto van dit jaar op Instagram

Successen 2019

Dit jaar hadden we enorm veel aardbeien.Jammer was wel dat het hoogtepunt van de oogst midden in onze vakantie naar Polen viel.Onze zoon ging ze met onze kleindochter plukken,maar wist niet meer wat hij ermee aan moest[ hij is geen jammakerig type….]

Frambozen hadden we ook in overvloed dit jaar.Zowel de aardbeien als de frambozen verhuisden we naar de tuin die we nu nog hebben.

De komkommers aan twee planten waren zo overvloedig dat ik het niet bij kon houden met opeten en weggeven.Ik heb ze niet allemaal geteld,maar denk dat het er ruim 100 waren.Volgend jaar moet 1 plant voldoende zijn.Dit geldt ook voor de courgettes, die bleven ook komen tot in november. Voor het eerst had ik in juni nog een keer gezaaid om de oogst op te rekken en dat lukte prima.De plant bleef geven tot november.Wat wel fijn was tegen die tijd dat het er steeds maar eentje was en niet vier per dag.

De prei deed het dit jaar goed in tegenstelling tot vorig jaar. Op dit moment hebben we nog winterpei staan in de tuin.

bietjes

Bietjes heb ik een paar maal moeten zaaien voordat het eindelijk opkwam en aansloeg.Maar toen ze eenmaal groeiden, hadden we een prima oogst van lekkere zoete bietjes.

tiamo

De Tiamo aardappel had ik nooit eerder geproefd maar bleek een uitermate lekkere aardappel te zijn, als ik aankomend jaar nog een hoekje vrij heb, wil ik deze zeker weer.

Zoals alle voorgaande jaren deden de tomaten het ook weer fantastisch.Ik had meerdere soorten dit jaar. Boven de tomaat Cerise.

Suikermais.Nadat ik even dacht dat er geen kolven in de planten kwamen, zaten die er opeens toch in. Magic! Erg lekkere mais.

De paparika’s deden het ook heel goed.Mooie grote puntpaprika’s, sommige zelfs groter dan dat je ze in de winkel koopt.

Doperwten zijn ook een van onze favorieten, ze zijn niet te vergelijken met de smaak van een doperwt uit een potje of uit de diepvries van de supermarkt.

kakivrucht

We hadden veel kaki’s dit jaar, gelukkig staat de boom in de tuin die we nu nog hebben, evenals alle andere fruitbomen.

De knoflook heeft het goed gedaan, ik oogstte heel veel mooie grote bollen.Ik heb ze deze herfst weer gepoot vanuit mijn eigen oogst.

Zwarte bessen hadden we ook in kilo’s, waar ik veel bessensap van maakte. Helaas hebben we de bessenstruiken achter moeten laten in de oude tuin.We hebben nu alleen rode en witte aalbessen.

Pompoen Ushiki Kuri was ook een succes.Ik had een 15 tal vruchten van twee planten.Behalve dat ze decoratief zijn, zijn ze ook eetbaar. Ik maakte er oa een gerecht van met kipdijfilet, rode ui en zwarte bonen

druivenoogst

De blauwe druif Boskoop Glory groeide tegen een overkapping op het stuk tuin wat we nu niet meer hebben.Jammer, want het waren lekkere druiven.Maar op ons huidige stuk tuin hebben we nog andere druivensoorten, zoals Witte van der Laan, Vanessa en Suffolk Red.

Dit jaar zagen we ontzettend veel lieveheersbeestjes in de tuin.We hadden ook veel luis in de fruitbomen, dus de lieveheersbeestjes kwamen als geroepen om die luis te bestrijden.

peer

Mislukkingen

Ik probeer al een paar jaar kolen te kweken, rode kool, bloemkool, witte kool enzovoorts.Op de een of andere manier lukt me dat niet.Ik heb dit jaar twee bloemkooltjes kunnen oogsten, de anderen werden bruin met losse roosjes.Van de rode kool had ik ook maar 3 hele kleine kooltjes. De kolen zitten ook vol rupsen van het koolwitje, zelfs onder netten. Volgend jaar geen kolen meer, die gaan we maar kopen

Sommige planten bleven maar opgegeten worden en moest ik steeds weer opnieuw zaaien.Bij voorbeeld, de komkommer,zinnia’s, afrikaantjes, tomatenplantjes.

We hadden veel last van pissebedden, woelmuizen, mieren en luizen.Maar goed, dat hoort er nu eenmaal bij als je op een natuurlijke manier wilt moestuinieren.

Bloemen

We hebben een echte bloementuin, hieronder per maand een kleine greep uit de vele bloeiers

Januari

Op 1 januari maakte ik deze foto, de anemoon was helemaal in de war en stond te bloeien.

Eind januari hadden we sneeuw en maakte ik deze foto van de verbena

Februari

crocus
crocus

Het bloemenseizoen begon al in februari met de bloeiende crocussen en anemonen.In maart gevold door de blauwe druifjes en narcissen.

Maart

blauwe druifjes
blauwe druifjes

April

fletten
fletten

In april bloeiden oa de fletten, de clematis, de tulpen en de aubretia

Mei

In mei ging de tuin echt los en stond er zoveel in bloei: de pioenrozen vol in knop voor de eerste keer in onze tuin.Ongeduldig wachtte ik af tot ze eindelijk open gingen. De salie bloeide, de ganzerik,anjers, de lavendel in knop.Teveel om op te sommen eigenlijk.

salie

Juni

de pioenroos open
cosmea

In juni was de tuin echt vol in kleur. De juffertjes, akeleien, cosmea….Prachtig

Juli

In juli kwamen er weer soorten bij, oa de hortensia, de cosmos, anemonen, de agastache, de monbretia’s,….. teveel om hier te laten zien

monbretia
hortensia
cosmos

Augustus

dahlia
dahlia
plukbloemenmengsel
Zinnia Elegans
Zinnia Elegans

Oktober

duizendschone
Sedum 'Herbstfreude'
sedum

November

Silhoet van de uitgebloeide agastache in de herfstzon

December

Er is nu bijna geen kleur meer, er bloeit nog een enkele goudsbloem.De verbena’s zijn nog altijd mooi om te zien

de verbena is nog altijd mooi
goudsbloem

Zo is het eind van het jaar geworden. Maar de belofte voor nieuwe bloemen is er al, de puntjes van de narcissen piepen al boven de grond. Foto van vandaag, 27-12-2019

10 gedachten over “Eind van het jaar

  1. Wat prachtig!!

    Zou je tegen het onkruid iets in de richting van permacultuur kunnen overwegen? Ik weet er niet veel over, maar het is iets van bodembedekkers om het vocht in de grond te houden, kipjes vrij laten rondlopen etc. Ik kan me voorstellen dat je beu-geschoffeld bent!

    • Dank je voor je reactie, Eline.Wij doen inderdaad al iets aan permacultuur, hebben veel bodembedekkers en mulchlagen om het onkruid tegen te gaan.Het onkruid bestrijden is een beetje afwijking van ons….want op zich hoeft het niet erg te zijn.Kipjes is niet echt een optie omdat de tuin niet bij ons huis is en wij niet altijd tijd hebben om er heen te gaan.Die kipjes moeten ook wel verzorgd worden.Op ons complex mogen ze niet los lopen….

  2. Wat een prachtige bloemen had je in de tuin. En ik kan me herinneren dat je in het voorjaar vaak opnieuw moest zaaien. Of de muizen of andere tegenspoed. Maar al met al een geweldige oogst gehad.

    Ik heb genoten van je foto’s op Insta en van je blog, Margriet.

    Veel tuinplezier gewenst voor 2020.

Leuk als je een reactie achterlaat!