Volkstuin van Bemar

Fletten [Erysimum cheiri]

fletten

In de tuin van mijn opa groeiden vroeger altijd Fletten, zoals hij ze noemde. Hij plukte vaak een bosje af, dat je dan mee naar huis kreeg. Ik herinner mij dat ik ze altijd zo lekker vond ruiken. In tuincentra ben ik ze eigenlijk nooit tegen gekomen. Ik heb er wel eens naar gezocht. Afgelopen herfst bracht mijn moeder opeens een stuk of 12 zaailingen mee die ze bij een klein tuinwinkeltje in haar oude buurt had gevonden. Ze waren nog jong.Ik heb ze goed verzorgd en nu staan ze in bloei! Ik stak mijn neus in de open bloemen en snoof. Het is een reminiscentie: ik hoorde mijn opa bijna zeggen: Hier meid, een bosje voor thuis!

De flet of zoals ook wel genoemd, de lente violier of de muurbloem (Erysimum cheirisyn.Cheiranthus cheiri) is een plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Het is een soort die in het wild zeldzaam geworden is, maar waarvan cultivars in tuinen veel worden gebruikt als sierplant. De halfstruik is afkomstig uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Romeinen introduceerden de plant vermoedelijk zo’n 2000 jaar geleden als sierplant en geneeskruid in de Lage Landen.


De wilde muurbloem groeit vooral op oude muren van kerken, ruïnes, stadswallen en forten. Voorwaarde is dat de specie tussen de stenen veel kalk bevat. De plant is in Nederland zeer zeldzaam en staat als ernstig bedreigd op de Rode lijst, sinds 1950 is het aantal groeiplaatsen zeer sterk afgenomen. Bij restauratie van muren waarop de muurbloem is gevestigd dienen wettelijk voorgeschreven beschermingsmaatregelen getroffen te worden. Deze plant is in Nederland wettelijk beschermd door de Wet Natuurbescherming. De meest noordelijke plek in Europa waar de plant in het wild voorkomt is de oude stadsmuur van Hanzestad Kampen in Overijssel.


De plant wordt 20-90 cm hoog. De muurbloem krijgt pas in het tweede jaar bloemen en bloeit van april tot juni met geurende bloemen. De bloemen van wilde planten zijn goudgeel, die van cultivars zijn donkergeel, oranje of roodbruin. Bron Wikipedia

1 april, het eerste bosje geplukt
%d bloggers liken dit: