Volkstuin van Bemar

hoofdgerechten

Tuinbonen:

 

Nog nooit heb ik tuinbonen gekookt, dit jaar hebben we ze voor het eerst in de tuin. Na het plukken en doppen, bleef er voor 1 maaltijd aan bonen over. Na wat googelen heb ik mijn eigen twist er aan gegeven en hebben wij dit bij gebakken aardappeltjes gegeten:

Ingrediënten:

plm 300 gr tuinboontjes
2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
2 sjalotjes, fijngesnipperd
125 gr gerookte spekblokjes
1 rode puntpaprika in blokjes
5 cherrytomaatjes
1 el (olijf-) olie
1 el citroensap
verse peterselie

verse munt , blaadjes van een paar takjes
1/2 tl cayennepeper en zout naar smaak

Bereidingswijze

Kook de tuinbonen gaar. Bak de spekjes bruin en haal ze uit het vet.
Bak in het vet de sjalot, paprika en de knoflook. Snijd de tomaten in stukjes.
Voeg de kruiden toe  en wok het heel even.serveer met wat verse peterselie er overheen

[ gemaakt mei 2017]

Afbeeldingsresultaat voor tuinbonensalade met munt

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

Zalm met gestoofde venkel en pasta

Verwarm 25 g boter en bak hierin de ui, venkel en citroenpartjes ± 5 min. op zacht vuur. Schenk de vermout en bouillon erbij en laat alles ± 15 min. zachtjes koken tot de venkel gaar is.

Neem de citroenpartjes eruit, roer de crème fraîche erdoor en verwarm de saus nog ± 5 min. Pureer de saus met de staafmixer (zeef hem eventueel) en breng op smaak met zout en peper. Houd de saus warm.

Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Bestrooi de zalm met zout en peper. Verhit 25 g boter en bak hierin de filets aan elke kant 2-3 min. tot de zalm net gaar is (nog wel een beetje glazig, anders wordt de vis te droog).

Maak met een vork een mooie grote rol van de pasta en leg de zalm erop. Roer het venkelgroen en de dragon door de saus. Schep de saus op en om het gerecht. Garneer met een takje dragon.

Dat venkel prima samengaat met vis, bewijst deze romige saus, waarin ook nog crème fraîche, droge vermout en verse dragon zijn verwerkt. Lekker met pasta.

Ingrediënten

  • 2 kleine venkelknollen met veel groen
  • 1 kleine ui
  • 1/2 citroen
  • 2 dl visbouillon
  • 1 1/4 dl crème fraîche
  • 300 g lintpasta
  • 4 zalmfilets à 125-150 g
  • 3 tl fijngesneden dragon

www.venkel.nl

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Hongaarse goulash

 

  • 8 uien
  • 4 aardappelen 
  • 4 tenen knoflook
  • pond tomaten
  • 1500 gram magere varkenslappen, of als je dat liever hebt, rundvlees
  • 100 gr margarine
  • blikje tomatempuree
  • 2 tl paprika poeder
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl chilipoeder
  • 8 grote paprika’s rood en groen
  • paar takjes tijm
  • plm 500 ml water
  • peper en zout naar smaak
Lekker erbij;
  • rijst
  • gekookte aardappelen
  • aardappelpure

Bereiden

  1. Snijd de ui in ringen. Hak de knoflook fijn. Snijd de varkens of runderlappen in stukken.
  2. Verhit de boter in een braadpan. Fruit hierin de uien zachtjes in ca. 6 min. goudgeel. Roer de tomatenpuree door de uien en fruit de puree 1 min. mee. Bestrooi het vlees met zout. Roer het vlees, het paprikapoeder, het karwijzaad, de knoflook en naar smaak chilipeper door de uien. Bak alles al omscheppend tot het vlees rondom grijs van kleur is.
  3. Snijd de paprika’s elk in parten. Verwijder de zaadlijsten en was de stukken paprika. Bak de stukken paprika 1 min. met het vlees mee. Schenk heet water in de pan, breng alles aan de kook.Voeg het takje tijm toe. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees op een zo laag mogelijk pitje 2 1/2 uur. Controleer af en toe of er niet te veel vocht is verdampt en voeg dan een extra scheutje water toe. Proef voor het serveren of er genoeg zout en peper in het gerecht zit.

Tip:

Deze goulash is de dag na de bereiding nog lekkerder. De smaken hebben dan de tijd gehad om helemaal in het vlees te trekken.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Curry met pompoensaus

 

Benodigdheden:

  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • currypasta
  • 300 gr geschrapte worteltjes
  • 300 gr gesneden prei
  • 300 gr pompoen in blokjes
  • 1 ui
  •  200 ml kokosmelk
  • blokje groentebouillon
  • 300 gr kipfilet in blokjes
  • paar takjes platte peterselie

1 Fruit de ui en 1 teen knoflook met wat olie in een hapjespan oid,Voeg de pompoenblokjes toe en bak die even mee. Voeg dan 150 ml water met een half groentebouillonblokje. Laat dit een half uurtje sudderen tot de pompoen gaar is.

2 Maak de worteltjes en prei schoon Halveer de worteltjes en snijd de prei in stukjes

3 Snijd de andere teen knofllook fijn, verhit wat olie in een hapjespan of stoofpan. Bak de knoflook met de kipfiletblokjes op hoog vuur gaar en voeg de currypasta toe en bak even mee.Voeg de worteltjes, prei en de pompoensaus toe en stoof verder gaar op een laag vuur. Maak af op smaak met peper en zout en voeg tot slot wat fijngesneden peterselie toe.

Serveer met rijst of stokbrood, naanbrood of Turks brood.

curry met pompoensaus, gemaakt 09-09-2017

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx