Volkstuin van Bemar

jams, compotes en sappen

Ik maak er graag jams, compotes en sappen van het  fruit van de moestuin.

In de tuin hebben wij veel kleinfruit, vaak is alles tegelijk rijp en moet je er direct wat mee doen. Hieronder wat simpele recepten, maar wel heerlijk resultaat

 

 

  • Aardbeienjam

aardbeienjam staat vacuum te trekken

benodigdheden

bereiding

De vruchten pureren of fijnprakken en in een grote, hoge pan doen. De geleisuiker speciaal er goed doormengen. Het mengsel al roerend aan de kook brengen en 1 minuut goed borrelend laten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het hele oppervlak van de massa borrelt en dit door roeren niet meer ongedaan wordt gemaakt. De jam eventueel met een schuimspaan afschuimen en in schoongemaakte potten schenken. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten.

Bewaarvoorschrift
1 jaar.
Na openen gekoeld bewaren.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  • Bessensap:

 

Bereidingswijze:
Was de bessen goed en verwijder stukjes blad etc.Ik ris de bessen niet,maar kook ze met steeltjes en al.Zet de bessen op met water.Ik zet niet niet onder water, maar doe er zoveel in dat de bessen tot de helft onder water staan.

Breng de bessen zachtjes aan de kook en kook zolang tot de bessen vrijwel allemaal kapot zijn gekookt.Ik heb alles eerst in een vergiet afgegoten en opgevangen in een pan. Daarna nog een keer door een zeef gegoten. Het sap opnieuw verwarmen met suiker, vanillesuiker( of zoetstof, wat ik zelf gebruik) en een kaneeelstokje.Je kunt evt een citroenschil toevoegen. Ik proef zelf of de smaak goed is en voeg evt nog wat meer zoetstof bij.Ik heb een deel in conservenpotjes gedaan en een deel in kleine schaaltjes om in de vriezer te doen.

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  • Bramenjam

Ingrediënten bramenjam

Voor ongeveer 600ml

  • 1250 gram bramen
  • 500 gram geleisuiker speciaal
  • 1 el citroensap

Extra nodig

  • Schone (uitgekookte) potjes

Ik gebruikte Geleisuiker Speciaal, dit omdat mijn bramen al lekker zoet van zichzelf waren en de jam die extra zoetigheid van de suiker niet nodig had. Zijn jouw bramen niet heel zoet en wil je je jam wel wat zoeter? Gebruik dan normale geleisuiker. Je hebt dan 500 gram geleisuiker nodig op 500 gram bramen.

Was de bramen en pureer deze, bijvoorbeeld met een staafmixer. Als je geen pitjes in je jam wilt, kun je de bramenpuree nog even zeven. Ik heb dit zelf wel gedaan omdat ik de pitjes niet lekker vind in de jam.

Doe de bramenpuree met suiker en citroensap in een pan. Breng het mengsel aan de kook terwijl je voortdurend blijft roeren. Als het eenmaal kookt laat je het ongeveer 2 minuten doorkoken, ook nu blijven roeren.

Giet de bramenjam in de schone potjes, draai de deksel er op en zet ze op hun kop. Laat ze in ieder geval 5 minuten zo staan voordat je ze weer rechtop zet. Je hoort een klik van de deksel als je dit doet, nu zijn ze vacuüm gezogen.

Ongeopend blijft de jam tot wel een jaar goed, bewaar de potjes op een donkere koele plek. Na openen bewaar je het in de koelkast.

Afbeeldingsresultaat voor bramenjam maken met geleisuiker speciaal