Volkstuin van Bemar

Kersenboom

Kersenboom:

Wij hebben 4 soorten in onze tuin staan:

  • Morellenfeuer prunus cerasus[ kerspruim]kers
  • Prunus av Lapins
  • Prunus Hedelfinger
  • naam onbekend, deze boom was de eerste fruitboom die wij kochten en ik heb de naam niet vastgelegd. Dit jaar 2018, hebben we hier voor het eerst vruchten van geoogst[ wel 12 !] Ze waren groot, rood van kleur en heerlijk zoet en sappig.kersen van eigen boom Foto hieronder: de kers die begint te kleuren
  • kers

-Morellenfeuer prunus cerasus[ kerspruim]:

Deze laagstam kersenboom zal uiteindelijk uitgroeien tot een flinke boom. Geef hem de ruimte die hij nodig heeft om zich te ontwikkelen. Al het fruit, dus ook de kers, rijpt het beste in de zon. Geef deze fruitboom daarom een zo zonnig mogelijk plekje in uw tuin. Prunus avium ‘Morellenfeur’ geeft vruchten die voor diverse doeleinden kunnen worden gebruikt. Jam, compote en om zo te eten. Deze Morelkers is een stevige kers met een zoetzure smaak. Ook leuk om te gebruiken in een fruit- of groentetuin.

Snoeien van de kersenboom moet in de zomer gebeuren. Zorg uiteindelijk voor een open boom met een aantal hoofdtakken, vanwaaruit de zijtakken komen. Snoei elk jaar in de zomer de lange dunne scheuten weg tot op 10 cm vanaf een dikkere houtige tak. Zo wordt voorkomen dat de fruitboom een te dichte kroon krijgt.

kersenbloesem

kersenbloesem in de Morellenfeuer. De kersjes zijn door de parkieten op ons complex opgegeten

-Lapins: De Lapins is een lekkere zoete kers. Bestuiving: zelfbestuivend. Snoeien: na de pluk, nooit in de winter. Kersen zijn echte groeiers, maar wilt u de boom klein houden, dan alle nieuw gegroeide scheuten terugsnoeien, zodanig dat er 4 of 5 bladeren blijven zitten. Dit blijven doen tot einde groeiseizoen. Bemesting: in februari en in de herfst organisch-minerale meststof geven. Goede productie bij voldoende boomvolume.

Hedelfinger:De Hedelfinger is een lekkere zoete kers. Bestuiving: zelfbestuivend, maar d.m.v. kruisbestuiving met o.a. Dubbele Meikers of Stella meer succes. Snoeien: na de pluk, nooit in de winter. Kersen zijn echte groeiers, maar wilt u de boom klein houden, dan alle nieuw gegroeide scheuten terugsnoeien, zodanig dat er 4 of 5 bladeren blijven zitten. Dit blijven doen tot einde groeiseizoen. Bemesting: in februari en in de herfst organisch-minerale meststof geven. Plantdelen niet geschikt voor consumptie.

%d bloggers liken dit: