Volkstuin van Bemar

Lavas

Ook wel genoemd: LAVAS, LUBBESTOK, MAGGIPLANT, FRANSE SELDER, BERGSELDER (OUD NEDERLANDS: BERGH-SILER), BASTAARDSELDER, LEVERSTOK, MANSKRACHT, PROCESSIEPLANT, SERMONTAINE, ECHTE LIGUSTICUM (Engels: Lovage)
(Levisticum officinale)

Populaire smaakmaker voor sauzen, stoofpotten en soepen, maar ook (met mate) rauw in salades. De smaak van selderie, aangevuld met unieke aroma’s typeren dit prachtige kruid, dat zijn smaak ook na koken behoudt.  De planten houden van groeien in de vollegrond of grote potten, vruchtbare grond en veel zon en water. In die omstandigheden groeit de meerjarige plant uit tot 2 m hoogte. Gebruik naast het blad ook gerust de stengels, wortels en zaden: alles van deze plant geeft smaak!

Zaaimethode

Zaaien: april-juli, in zaaibak: afdekken met dun laagje grond. Optimale kiemtemperatuur 20°C. Dek het zaaisel af met (vlies)doek om uitdroging te voorkomen. Na opkomst koeler zetten. Meteen buiten zaaien op een zaaibedje kan ook in die periode. Een deel zal snel kiemen, er is een lang kiemtraject van nakomertjes.

bron Vreeken

%d bloggers liken dit: