Volkstuin van Bemar

lavendel

lavendel snoeien

Lavendel onderhoud bestaat voornamelijk uit snoeien.

Bij jonge pas geplantte lavendel planten kun je in het voorjaar een keer of twee de versgevormde topjes inkorten om extra scheutvorming in de basis te stimuleren. Ze bloeien dan wat later, maar worden uiteindelijk veel ouder.

Snoei steeds zo diep als er nog scheuten (uitlopers) zitten, nooit daaronder.

In het najaar is vooral vormsnoei belangrijk. Je stimuleert de vorming van de scheuten waar je de plant in het voorjaar op terug zet. Zorg dat dit begin oktober is afgerond, liever eerder. Als je lavendel is uitgebloeid is er geen enkele reden om nog te wachten met snoeien.

We willen dat de plant nog een beetje groeit zodat je de hele winter van die heerlijke grijze bolletjes kunt genieten en niet naar een kale gesnoeide plant zit te kijken.

In voorjaar snoei je zodra er wat groei zichtbaar wordt zo diep mogelijk, maar nooit onder de onderste nieuwe scheuten. Meestal is dit in de loop van april. Later snoeien verlaat de bloeitijd. Onze ervaring is dat planten die later beginnen veel langer bloeien.

Echte lavendel vedraagt snoei goed. Een week of twee na de snoei ziet ze er dan weer uit als hieronder en kan de winter al makkelijk aan. Mooier is als ze nog iets verder dichtgroeit, dus snoei op tijd.

lavendel bemesten

Is vrijwel nooit aan te raden.

Geef vooral geen bemeste tuinaarde bij de aanplant! Dat spul moet naar de vuilverbranding.

water

Geef lavendel nooit water! (echt niet)

Uitzonderingen:
Lavendel planten in heel erg heet weer. Geef dan liefst de grond eerst water voor het planten. Bijna altijd is de grond vochtig genoeg om hier van af te zien.
Lavendel planten in potten moet je natuurlijk wel regelmatig water geven.

kalk

Wanneer je lavendel plant geef je zeer royaal; tot 4 keer de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid . Je kunt deze door de grond werken. Daarna geef je elke 2 a 3 jaar een onderhoudsdosis zoals op de verpakking staat.