Volkstuin van Bemar

Minestronesoep

Minestrone is een Italiaanse groentesoep. Minestra is Italiaans voor ‘soep’, minestrone het vergrootwoord daarvan. Minestrone wordt dus ‘de grote soep’ genoemd, dit is vanwege de vele ingrediënten die ze kan bevatten.

Minestrone is een dikke volle groentesoep die vaak wordt geserveerd als maaltijdsoep. Er bestaat geen echt recept voor minestrone, omdat het wordt bereid met de verse groenten die in een bepaald seizoen voorhanden zijn. Per streek kan dat verschillen. Het is een misverstand dat er pasta in zou horen. Vermicelli of macaroni in de soep is geen Italiaanse gewoonte. [bron Wikipedia]

Hieronder de soep zoals ik hem maakte met alles wat ik voorhanden had in de koelkast en diepvries.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, grof gehakt
  • 1 teen knoflook
  • 1 liter gezeefd tomatensap
  • 5 tomaten in blokjes
  • groentebouillonblokjes naar smaak
  • 1 eetlepel pesto, plus extra
  • snufje suiker
  • peper en zout naar smaak
  • 50 g kleine pastavormpjes (zoals farfalle)
  • 400 g gemengde peulvruchten (uit blik), uitgelekt en afgespoeld
  • 400 g groene groenten (vers of uit de diepvries), zoals sperziebonen,courgette,bleekselderij,prei en doperwten
  • 3 middelmaat aardappel in blokjes
  • evt basilicum

Bereiden

  • Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui met de knoflook zacht op een laag vuur.
  • Voeg de tomatenstukjes toe en laat het even sudderen.Schenk het tomatensap en 1liter water erbij. Voeg de bouillonblokjes toe en roer de pesto en suiker erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Zet het vuur hoger en breng de soep aan de kook. Voeg de gesneden groente en aardappelblokjes toe en kook zachtjes tot het net gaar is. Roer af en toe door.

Voeg de bonen en de pasta toe. Roer goed en breng weer aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat 10 minuten sudderen, roer af en toe door. Als de pasta ook gaar is, kun je de soep serveren.Breng de soep nog op smaak met evt. zout en peper. Serveer met extra pesto of wat vers gehakte basilicumblaadjes.

Bovenstaande recept is vegatarisch, wil je toch graag vlees dan kun je het recept aanpassen:

  • Voeg gerookte spekblokjes toe en laat die mee sudderen als je de groenten toevoegt.
  • Kleine gehaktballetjes zijn ook lekker, voeg die ook toe met de groenten.

Buon Appetito!

%d bloggers liken dit: