Volkstuin van Bemar

Nachtschone

 • De Mirabilis Jalapa kan (binnen) gezaaid worden in april en in mei worden uitgeplant. Aan te raden is op een plek waar men ook zit, vanwege de geur. Veel nachtvlinders worden hierdoor ook aangetrokken. In juli verschijnen de eerste bloemen en de plant bloeit tot in oktober.

  Van nature groeit de plant in Peru. Al in 1596 kwam de Mirabilis naar Europa. Vandaar brachten de handelsschepen ze naar tropische gebieden, waar ze als vaste plant groeien.

  De plant is snelgroeiend, sterk vertakkend en 60 tot 90 cm hoog. De kleur varieert van karmijnrood naar geel en wit.

  De naam wonderbloem dankt de Mirabilis aan het feit dat de plant in warmere landen makkelijk onderling kruist en dus het volgende seizoen verschillende kleuren kan tonen.

  Elke middag een nieuwe bloem en elke bloem geeft een erwtgroot zwart zaadje. Meer dan genoeg zaad dus om het nieuwe jaar volop bloemen te kweken! Daarbij vormt de plant een knol in de grond, die in het najaar gerooid en bewaard kan worden, zoals de dahliaknol.

  In Zuid-Frankrijk is de plant in elk stadje en dorpje te zien (en ’s avonds te ruiken!). Een vakantiegevoel dus als op je eigen terras op mooie warme zomeravonden je eigen Mirabilis geurt!