Volkstuin van Bemar

Oesterblad

Dit familielid van de komkommerkruid is in de zoektocht naar eetbare planten “boven komen drijven”.Hoewel de Schotten, IJslanders en Groenlanders deze plant al eeuwen langs de kusten vinden en eten. Koppert Cress heeft in ons land het “laatste duwtje” gegeven voor de huidige populariteit in de culinaire wereld. De knapperige, ziltige smaak komt natuurlijk het best tot stand langs de kust op zilte grond, maar landinwaarts blijft de smaak heerlijk zacht: als oesters, ansjovis of champignons… De plant, die kruipend slechts 20 cm hoog wordt, is zeer winterhard en bloeit prachtig (VI-VIII) met blauwe bloemetjes, die ook eetbaar zijn. Het matgrijze blad is een sieraad op uw bord. Zelfs de wortel is (ws gekookt of geroerbakt) eetbaar, volgens traditie bij de Inuit (Groenlandse Eskimo’s). Geef de plant een zonnige, goed gedraineerde plek en houd de slakken in de gaten.{ Vreeken]

Zaaimethode

Zaaien: bestaande planten zaaien zichzelf uit en kiemen na de winter. Zaaien in september is dus ideaal. In het voorjaar zaaien (maart tot juni): eerst het zaaibakje 2-4 weken op 20ºC. Vervolgens 5-6 weken in de koelkast. Daarna zal kieming volgen. Voorzichtig verspenen, de jonge wortels zijn zwak.

%d bloggers liken dit: