Volkstuin van Bemar

Groenten

combinatieteelt

Groenten:

 

A:

 

  • aardappelen:
    • 2014: Sarpo mira
    • 2014: Eersterling, goede oogst, mooie grote aardappelen
    • 2015 Friese geeltjes, vroege aardappel. Klein maar smakelijk
    • 2015 Mozart am-ras, middellaat ras
    • 2015 Eersterling
    • 2016: Frieslander
    • 2016: Eersterling
    • 2016 Bildstar, mooie grote aardappelen, smakelijk
    • 2017: Eersterling, oogst wat minder aardappelen per plant, niet zo groot als voorgaande jaren
    • 2017: Bildstar, oogst wat minder dan vorig jaar. Alle andere rassen hieronder ook geen superoogst, geen grote aardappelen
    • 2017: Dore,
    • 2017: Bintje
    • 2017: Eigenheimer,
    • 2017 Frieslander
    • 2017: Opperdoezer in pot
    • 2018: Frieslander
    • 2018: Mozart
    • 2018:
  • Andijvie :
    • 2014: St.laurent (frisee andijvie)
  • Aubergine:
    Bemesting
    Bemest de planten gewoon met stalmest, kompost, of koemestkorrel. Als we dat allemaal niet in huis hebben, meng dan 1 a 2 volle handen potgrond door het plantgat.
gekweekte soorten:
  • 2017 en 2018: Black Beauty voor in de kas maar ook goede resultaten voor de buitenteelt: halflange violette.Oud landras.Gaf bij ons buiten een beter resultaat dan in de kas.In 2018 alleen buiten gepoot, mooie vruchten.

    vol aubergines

    aubergine

  • Augurk:
    • 2014:Hokus

B:

  • Bloemkool :

Bemesting
Bloemkool stelt hoge eisen aan de bodemvruchtbaarheid; geef dus ruime hoeveelheden compost, liefst verrijkt met koemestkorrels of andere stikstofrijke mest. Ook een extra toevoeging met houtas is nuttig vanwege de extra kalium. Bloemkool moet zich kunnen ontwikkelen tot een flinke plant vòòr de bloei intreed, anders blijft ook het kooltje te klein.

2017: 5 plantjes bij tuinder uit de buurt gekocht, die het alle vijf goed hebben gedaan, mooie vaste kool bloemkool

  • Boerenkool:

Bemesting
Boerenkool is minder veeleisend dan andere koolsoorten. Een gewone bemesting met compost is voldoende.

  • 2017 mooie planten, geen last van witte vlieg

 

  • Boontjes:
  • 2016:Cantare, chinees boontje
  • 2017:
    • ras onbekend, gekocht bij tuinder in de buurt
  • 2017 en 2018 :lage boontjes Opera: Prima oogst van mooie boontjes ondanks de extreem droge, hete zomer in 2018

sperzieboon

  • 2018: Pronkboon Goliath:

Phaseolus coccineus ´Goliath´ is een Spaanse pronkboon met opvallende rode bloemen. Deze pronkboon produceert 30-40 cm lange peulen die goed eetbaar zijn als snijboon of in hun jong stadium in stukjes gesneden.

Phaseolus coccineus, stamt uit Zuid-Amerika. De peulen kunnen in een jong stadium als snijboon worden gegeten. De grote zaden kunnen in salades worden verwerkt.  Pronkbonen dienen vaak als windschut voor andere stokbonen.

Zaaien

Met het zaaien kan eind april of begin mei worden begonnen. Er wordt rechtstreeks in 8 of 10 cm potten gezaaid, waarbij je 3 à 4 zaden per pot zaait. Bij een temperatuur van 20° C kiemt het zaad snel, maar een dergelijk hoge temperatuur is voor het kiemen niet noodzakelijk. Bij het ter plaatse zaaien in de vollegrond , worden er maximaal 3 à 4 zaden per stok gelegd en bij de teelt aan touwen 2 zaden op 20 à 25 cm. Door het gedurende één nacht voorweken in lauw water, kan de kieming eveneens worden versneld.

Wanneer het gevaar voor nachtvorst is geweken, dus veelal na half mei, kan er worden geplant.

Bemesting

Een humusrijke bodem en een beschutte ligging genieten de voorkeur voor het telen van pronkbonen. Voor het begin van de teelt wordt er 60 à 70 g per m2 12+10+18 gestrooid. Ook kan er 40 g/m2 worden gestrooid als basisbemesting en nog eens 30 g/m2 bij het begin van de bloei.

Vanaf een groeilengte van 20 cm kunnen de bonen licht worden aangeaard. De grond dient te worden los gehouden en vrij van onkruid te blijven. Vooral bij het begin van de bloei moet de vochtvoorziening goed zijn. Bij aanhouden de droogte vallen de jonge peulen af. Ook een gebrek aan voedingsstoffen kan het afvallen van de bloemen en jonge peulen veroorzaken.

  • Bosui:

2017 white Lissabon

  • Boomspinazie:
    De grote broer van andere groenten binnen de ganzevoetfamilie: brave hendrik, aardbeispinazie en quinoa. Het malse, jonge blad van deze flinke plant (1-1,5m!) heeft een decoratieve, rozerode bladaanhechting, die uitwaaiert tot een poederig zweem over het hele blad. Ook de roodgroene stengels en de rozerode bloei doen mee aan de sierwaarde. Het jonge blad is in salades mals en… prachtig! Kort gekookt ontstaat een ouderwetse spinazie.

    Zaaimethode

    Zaaien: vanaf maart-april binnen op een warm plekje, of vanaf mei buiten. Kieming is onregelmatig, dek buiten het zaaisel toe met vliesdoek.

C:

Courgette:

Bemesting
Net als andere pompoenachtigen houden courgettes van een rijke bodem met een goede structuur en veel organische materiaal. Gebruik dus ruim compost, stalmest of koemestkorrel. Ideaal is ook een plek waar eerder een composthoop heeft gestaan.

courgette

D:

  • Doperwt:

Bemesting
Erwten vereisen een grond met een goede structuur, maar zware bemesting is niet nodig. Werk flink wat compost door de grond

Gekweekte rassen

  • 2016: Tristar
  • 2016  Vada: deze gaf een hogere opbrengst dan de Tristar, nauwelijks verschil in smaak
  • 2017: Kelvedon Wonder
  • 2017: Tristar, rest zaden van 2016
  • 2017: Stamdoperwt: “Cooper”dav
  • 2018:

E:

F:

G;

H:

I:

J:

K:

  • Knoflook:

Oktobermaand is Knoflook planttijd Knoflook is een bol gewasje, dat bestaat uit een aantal bijbollen of teentjes die omgeven zijn door witte, roze of violette vliezen.Knoflook kan geplant worden in het voorjaar en de herfst. De herfst is de meest ideale planttijd voor een grote oogst.Kies voor het knoflookbed een plekje in de volle zon en druk de teentjes met een onderlinge afstand van 10 cm. zo ver in de grond, dat het puntje nog net zichtbaar is.De beste methode is, om de tenen op een ruggetjes te planten, om te voorkomen dat ze niet al te natte voeten krijgen in de winter.De bollen ontwikkelen zich het beste bij een temperatuur tussen 5 en 10 graden. De aarde moet goed zijn losgewoeld en niet al te rijk bemest.

gekweekte rassen:

2016:Vallelado

2016:Purple Glazor

2016: Oosterdel

2017: Flavor

 

  • Komkommer

:Bemesting
Komkommers hebben behoefte aan een rijke grond met veel organische stof. Eventueel kan er in de loop van het seizoen extra bemest worden, door bv compost rond de stengel te leggen.

Gekweekte rassen:

  • 2015
  • 2016:Manny f1 hybride bio-geteeld
  • 2017: Manny
  • 2018 olijfkomkommer
    Komkommers, die lange ranken krijgen mogen regelmatig gesnoeid worden. Bij buitenteelt is (afhankelijk van het ras) een redelijke zomer nodig en in de kas groeien alle rassen. Soms is het raadzaam de plant naar buiten te laten groeien, als vruchtzetting uitblijft! Komkommers worden meestal onrijp geoogst, behalve als de schil juist extra fraai wordt bij rijping. Onrijpe vruchten worden gesneden en rauw in salades verwerkt, rijpe vruchten kunnen zoals een meloen worden leeggelepeld. Veel kleine komkommerachtigen of (extreem) jong geoogste vruchten worden als augurkje (gezuurd) of als gezond snoepje (snack) bij een drankje of etentje gegeten.

 

  • Kroten:

BODEM / BEMESTING

Krootjes vragen een luchtige en vochtige grond voor een goede wortelvorming. Zet staat graag op een plekje in de zon maar doet het ook prima in de halfschaduw.

In de vruchtwisseling hoort ze in het vak van de wortelgewassen, maar in vergelijking met uien, worteltjes en de andere wortelgewassen hebben krootjes wat meer voeding nodig.

In de winter de grond voorbereiden met compost.Een week of 2 voor het uitplanten van de zaailingen geven we dan een kleine tot gemiddelde algemene organische moestuinvoeding. Geef niet teveel stikstofrijke voeding want dat zorgt niet alleen voor veel blad maar ook voor een hoog nitraatgehalte.

Tijdens de groei krijgt ze nog een keer een kleine gift kali, voor de ontwikkeling van de ‘kroot’ (zoals uien, worteltjes, aardappelen, etc. die dat  ook krijgen).

Gekweekte rassen:

  • 2016:Boro f1 hybride
  • 2017: Beta Volgaris, platronde rode biet
  • 2018: Bolivar: Ronde rode biet ‘Bolivar’ is een uitstekende ronde rode biet voor de zomerteelt. Vormt een uniform en groeikrachtig gewas met dieprode, mooi ronde knollen met inwendige goede kleur en zachte huid. Voor oogst zowel tijdens de zomer als de herfst.

 

L:

M:

  • Mais

heeft een hoge behoefte aan voedingsstoffen. Bemest daarom altijd ruim met stalmest of kompost met koemestkorrel. Het is ook raadzaam om tijdens het seizoen nog een keer flink bij te mesten met een stikstofhoudende mest. Goede momenten zijn bijvoorbeeld het begin van het ontstaan van de mannelijke bloeiwijze aan de top van de plant, en kort na de bloei zelf. Met ‘bloei’ doel ik hier op het moment dat het stuifmeel bovenin los laat, en dat de draden die uit de kolf komen (stempels) plakkerig worden. Op deze momenten zorgt een ruime aanwezigheid van voedingsstoffen respectievelijk voor de aanleg van een grote kolf en een goede korrelontwikkeling.

N:

O:

  • Oesterblad:
Dit familielid van de komkommerkruid is in de zoektocht naar eetbare planten “boven komen drijven” hoewel de Schotten, IJslanders en Groenlanders deze plant al eeuwen langs de kusten vinden en eten. Koppert Cress heeft in ons land het “laatste duwtje” gegeven voor de huidige populariteit in de culinaire wereld. De knapperige, ziltige smaak komt natuurlijk het best tot stand langs de kust op zilte grond, maar landinwaarts blijft de smaak heerlijk zacht: als oesters, ansjovis of champignons… De plant, die kruipend slechts 20 cm hoog wordt, is zeer winterhard en bloeit prachtig (VI-VIII) met blauwe bloemetjes, die ook eetbaar zijn. Het matgrijze blad is een sieraad op uw bord. Zelfs de wortel is (ws gekookt of geroerbakt) eetbaar, volgens traditie bij de Inuit (Groenlandse Eskimo’s). Geef de plant een zonnige, goed gedraineerde plek en houd de slakken in de gaten.{ Vreeken]

Zaaimethode

Zaaien: bestaande planten zaaien zichzelf uit en kiemen na de winter. Zaaien in september is dus ideaal. In het voorjaar zaaien (maart tot juni): eerst het zaaibakje 2-4 weken op 20ºC. Vervolgens 5-6 weken in de koelkast. Daarna zal kieming volgen. Voorzichtig verspenen, de jonge wortels zijn zwak.

P:

  • Paprika
Bemesting
Meng enkele handen compost of potgrond door het plantgat. Voor de buitenteelt is het van belang dat de plant niets tekort komt. ’n laagje compost beschermt tevens de wortels die aan de oppervlakte verschijnen.
  • Pastinaak:pastinaak

Javelin 2017, foto boven, mooie grote wortelelen

  • Peper:

Bemesting
Pepers moeten goed bemest worden om te voorkomen dat ze een groeiachterstand oplopen. Ze hebben het al moeilijk genoeg in ons Nederlandse klimaat. Houden we ze het hele jaar in een pot, gebruik dan verse potgrond. Voor de teelt in de volle grond kunnen we bemesten met compost. Als alternatief kunnen we ook een flinke hoeveelheid potgrond door het plantgat mengen.

Peultjes:

2016: Sweet horizon

2017: rest van de zaden van 2016

2018: De Grace: lage stampeul

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  • Pompoenen:

2017:

  • Jack O Lantern
  • Rolet
  • Turks Turban
  • Table Queen
  • Butternut
  • Sweet Dumpling

sweet dumpling

turkse muts

table queen

rolet

Jack O’Lantern

pompoenen soorten

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  • Prei

Bemesting
Prei houd van een rijke bodem,die vruchtbaar en vochtig is en een goede structuur heeft en kan ook goed grote hoeveelheden stalmest verdragen. Vaak zal het nodig zijn om ook tijdens het groeiseizoen nog een keer te bemesten. Gebruik koemestkorrel of rijke compost als je geen stalmest hebt. Ze heeft veel voeding nodig, vooral stikstof (voor bladgroei), maar pas op met overbemesten. Naast de algemene voorbereiding van het onderspitten van evt oude stalmest kun je  een week of 3 voor het planten wat bloedmeel of een andere stikstofrijke organische meststof geven.Een aantal planten, bijvoorbeeld prei, is gek op kalk.

gekweekte rassen:

2015: blauwgroene winter

2016: Zwitserse reuzen

2017:

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

R:

  • Rabarber:
  • Rabarber red champagne

 

  • Rode Kool

Bemesting
Rode Kolen zijn grote planten die aardig wat voeding kunnen verstouwen. Dat betekend dat de stikstofvoorziening op peil moet zijn. Stalmest is prima om mee te bemesten, anders een mengsel van compost en koemestkorrels. Kolen doen het beter in gronden met wat klei erin, die zijn minder droogtegevoelig.

 

 

 

S:

  • Sla:
  • 2014:Fristina
  • 2015: Fristina
  • 2016: Fristina, Lollo Rossa, zaailint plulsla[ geen succes, er kwam amper iets op]
  • 2017: Fristina , Lollo Rossa, gemengde pluksla
  • 2017: Rucola:Selvatica frastagliata
  • 2017: Red salad bowl, type rode eikebladsla

 

  • snijbiet:
  • 2016:Rainbow mix of bright lights
  • 2017: rest van de zaden van 2016

 

  • snijboon:
  • 2015:Mechelse tros, zonder draad[ super oogst]
  • 2016: supermarconi[ goede oogst]
  • 2017 supermarconi[ rest van 2016 niet opgekomen]
  • 2017 duitse spekboon[ lekkere boon, goede oogst]
  • 2017 pronkboon Streamline [mooie plant, boon met veel draad]

    pronkboon

 

Spinazie:

  • 2017:Riccio America[ ook wel Turkse spinazie genaamd] Zomer en herfstspinazie met sterk donkergroen gebobbeld blad. Deze spinazie laten uitgroeien tot flinke planten voordat je gaat oogsten. Kan lang staan zonder door te schieten. Afstand tussen de planten 20-25 com[ niet geoogst, niet veel gedaan]

 

  • Spitskool:

Bemesting
Spitskool verlangt een rijke, humeuze en kalkrijke bodem. Gebruik dus veel stalmest of compost om de grond te verrijken.

  • Spruiten:

Bemesting
Spruitkool verlangt een voedzame bodem, net zo als alle koolsoorten. Een te hoge stikstofbemesting echter moet vermeden worden, omdat dat ‘losse’ spruiten kan opleveren. Van deze spruiten gaan de blaadjes uiteen staan, en dat is niet de bedoeling. Bij gebruik van stalmest moet deze dus liefst al een tijdje verteerd zijn. Geef in de loop van het groeiseizoen geen bijbemestingen met een hoog stikstofgehalte (zoals verse dierlijke mest of kunstmest). Bemesting met compost is altijd goed.
Spruitkool gedijt het best op een lichte kleigrond. Een goede gelijkmatige ontwikkeling geeft het beste resultaat. Te zure grond is nadelig voor kool, corrigeer een zure grond daarom eventueel met wat tuinkalk.

T:

Tomaat:

Tomaten groeien op vrijwel elke grondsoort en ze groeien vrij snel. Omdat ze flinke planten maken (de stamtomaten en grotere struiktomaten) en niet alleen diep wortelen maar ook een breed uitwaaierend wortelgestel hebben vinden ze een goede bodembewerking en een luchtige grond erg prettig. Je kunt evt oude stalmest door de grond werken Een paar weken voor het planten geven we een kleine gift van een algemene moestuinvoeding.

Geef tomaten vooral niet teveel stikstofrijke meststof want dat zorgt voor heel veel blad en stelen maar een minder goede vruchtzetting en een minder goede opbrengst. Als er eenmaal al wat kleine onrijpe tomaten in de volwassen planten hangen geven we ook nog een kleine hoeveelheid kali want dat bevordert de smaakontwikkeling en de houdbaarheid van de vruchten.

gekweekte rassen:

  • cherry tomaat:
    • 2016 :Cerise
    • 2017: Minibel

      minibel

  • Trostomaat:
    • 2015: Sungold f1 hybride
    • 2015:Trostomaat sweet million f1 hybdride

      sweet million

    • 2016: maribel f1 hybride
    • 2016:Tomaten Moneymaker
    • 2017: Gardeners Delight

      gardeners delight

  • Roma tomaat:
    • 2015: Roma
    • 2017:San Marzano
  • Gewone tomaat:
    • 2015: Tomaten Bakony f1 hybride
  • Tuinbonen:
  • 2017: “Driemaal wit”

 

U:

  • Ui:
  • 2016: gele sturon, goede oogst
  • 2016 rode ui Kamal, ook niet goed gelukt, bleven klein
  • 2016 zaaiband Ishikura[ stengelui], niet gelukt, kwam niet op
  • 2016: sjalot golden gourmet, goed gegaan
  • 2017: gele sturon, rode ui
  • 2018: gele sturon en roze ui Rosanna, kleine uien door de extreme droogte

gele sturon ui hangt te drogen

 

V:

W:

  • wortelen:
  • 2015:Autumn king 2
  • 2016 Nantes, zaalint, geen succes
  • 2017: winterwortelen “Flakkeese” [zaaien in maart-mei, oogsten na 5-6 maanden] Goede oogst, mooi formaat peen
  • 2017: Daucus Nantes”Amsterdamse bak, goede oogst, mooie rechte wortel geworden
  • 2017: zomerwortelen”Rainbow”, nauwelijks kleurverschil te zien, mooie rechte wortel, maar gezien het prijsverschil met bv Amsterdamse Bak, is er kwa smaak en uiterlijk weinig verschil

zomerwortelen Rainbow

  • 2018: Nantes 2
Z:
%d bloggers liken dit: