Volkstuin van Bemar

Papaver Somniferum

papaver somniferum

De slaapbol of bolpapaver (Papaver somniferum) is een eenjarige plant die tot de papaverfamilie (Papaveraceae) behoort.

De plant heeft een karakteristieke zaadbol, die ook wel de maanbol wordt genoemd. De gedroogde zaden uit de bol zijn bekend als (blauw) maanzaad.

bron Wilipedia

De planten bloeien niet lang maar wel overdadig en zeer opvallend. Rond juli-augustus bloeit ze met grote tot zeer grote enkelvoudige, halfdubbele of zeer gevulde bloemen in de meest uiteenlopende kleuren. De bloemen kunnen wel ruim 10 – 12 cm groot worden, Na de bloei maken de planten decoratieve zaadballen die je ook wel in boeketten en bloemstukken ziet.

Bij het rijpen van de zaden verkleuren de grote bollen van hun mooie zilvergrijze kleur naar dof grijsbruin, 1 bol alleen bevat al honderden zaden. Als je de bol schudt, en je hoort de zaden ‘rammelen’, dan zijn ze aan het rijpen. Als je dan ook al gaatjes ziet onder de opstaande bovenrand, dan zijn de zaden volledig rijp en kun je ze zo uit die gaatjes onder de rand uit strooien.Je kunt de zaden bewaren en het jaar erop weer zaaien (de meest zekere manier), maar als je de zaden direct na de oogst over de grond verspreidt, vind je het jaar erop heel gemakkelijk zilvergrijze zaailingen terug. bron Diana”mooie moestuin

 

%d bloggers liken dit: