Volkstuin van Bemar

Perzikboom

In onze tuin hebben wij 1 perzik boom staan.We hadden hem eigenlijk als zijnde een nectarine gekocht.Toen er dit jaar echter 1 vrucht aan hing, bleek het overduidelijk een perik te zijn!

Snoeien:
Fruitbomen snoeien: Snoeien van een jonge perzikboom (Prunus persica)

Op de perzik-gesteltakken, die op hun beurt  vertakken, haal je steeds de rugscheuten weg en alleen de zijscheuten worden bewaard. Dat werkje kan reeds in de zomer gebeuren. Zorg er ook steeds voor dat aan de verlenging maar 1 twijg doorgaat, d.w.z. dat je de concurrenten moet wegnemen:

Snoeien is meestal noodzakelijk, niet alleen om de perzikboom laag te houden, maar ook om hem te verjongen. Als hij de vrijheid krijgt groeit de perzikboom smal omhoog en dan sterven de onderste takken af. Aan één- en tweejarige twijgen gebeurt de bloei en vruchtvorming. Snoeien is belangrijk om regelmatig nieuwe (jonge) scheuten te krijgen aan de gesteltakken.

   onder de bloeiende tak aan onze boom

bloesem perzikboom
bloesem van de perzikboom

Snoei tot jonge twijgen in tot op een spits toelopende naar buiten gerichte bladknop. De dikke, bolvormige knoppen zijn bloemknoppen. Jonge twijgen worden op ca 2/3 ingekort, tot op een smalle bladknop die naar buiten gericht is.

Bij het niet-snoeien zal de groei zich verplaatsen naar het uiteinde van de boom. Hierdoor daalt de vruchtmaat en kwaliteit (Smaak en suikergehalte daalt). Ook ontstaat een gesloten groeiende boom die meer vatbaar wordt voor schimmelziekten.
Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk jong hout in de nectarinaboom behouden blijft.
Natuurlijk zorg je voor een open perzikboom en snoei je de zwaarste takken weg. Bij voorkeur zware takken na de pluk wegsnoeien. Hiermee daalt de aantasting van krulziekte.
Grote snoeiwonden kan je best insmeren met een wondpasta, om aantasting door de loodglansschimmel te voorkomen.
Snoei gesteltakken met afgedragen hout terug naar de basis toe. (Tot op een jonge twijg).
Dode en zieke takken verwijderen.
Zorg steeds voor een gezond blad en dan zo snel mogelijk dunnen.
Hoe groter de verhouding blad/vrucht is, hoe meer suikers per vrucht en hoe smaakvoller de vruchten worden.

Men kan de groei van perzikbomen afremmen, door te snoeien kort na de vruchtzetting (mei).
De overtollige takken en perziktwijgen welke geen vruchten dragen kan men dan probleemloos wegsnoeien.

Men tracht steeds na elke vrucht wat blad te laten staan.
Bij het nadunnen zal men de vruchten voldoende ruim uit elkaar zetten.

Slecht geplaatste jonge scheuten kunnen op 4 of 5 bladeren ingenepen worden. (Tussen duim en wijsvinger innijpen). Scheuten die later een gesteltak of vruchttak moeten vervangen worden niet ingekort. Slecht geplaatste scheuten zijn scheuten die op de bovenkant of onderzijde van gesteltakken groeien (= rughout en buikhout). Ook concurrenten kunnen ingenepen worden.

Snoeien in de wintermaanden zal de groei bevorderen, terwijl het snoeien in het voorjaar/ zomer (mei – september) de groei zal verminderen.

Een volgroeide waaiervorm wordt dikwijls na de oogst gesnoeid. Nieuwe scheuten en vervangers van gesteltakken worden als ze minimaal 40 cm lang zijn ingetopt. Zijscheuten aan deze toekomstige gesteltakken worden teruggeknipt op ca 5 cm. De zijscheuten moeten een onderlinge afstand hebben van ca 12 cm.
Jonge hoofdscheuten kunnen aangebonden worden aan bamboestokken, welke vastgemaakt zijn aan horizontaal gespannen draden.

[ bron houtwal, be]

 

Oorzaak van perzikkrulziekteschimmel?

Een bladschimmel die zich ontwikkelt onder de oppervlakte van de opperhuid: Taphrina deformans (syn. Exoascus deformans). De ontwikkeling van de jonge scheuten verloopt na aantasting minder goed. Hierdoor wordt de vruchtontwikkeling minder goed. Ook de bloemontwikkeling voor het volgende jaar wordt negatief beïnvloed.

Perzikbomen (Prunus persica), nectarinebomen (Prunus persica var nucipersica) en soms ook amandelbomen (Prunus dulcis) zijn erg vatbaar voor deze schimmel. De schimmelsporen verspreiden zich met regen en wind naar takken, knopschubben en plooien in de schors waar ze overwinteren. Vanaf een temperatuur van 8-10 °C is er in februari infectie mogelijk!

Plantenziekten en plagen. Ziektebeeld of symptomen van de perzikkrulziekte:

Direct na het uitlopen van de perzikknoppen vertonen de perzikbladeren een gebobbeld en opgezwollen uiterlijk. Ze zijn misvormd en verkleuren geelgroen tot rood. Later vormt zich een wit laagje op het blad. Bladranden krullen naar binnen. Aangetaste perzikbladeren en vruchtjes sterven af en vallen in juni vroegtijdig af. Einde juni of begin juli kan er aan de kale scheuttoppen hergroei optreden.
De natte bladeren, scheuten en vruchtjes zijn enkel in jonge toestand vatbaar. In volgroeide toestand worden ze niet meer aangetast.
De overwintering van de schimmel heeft plaats in de knopschubben en op de twijgen. De infectie gebeurt bij het hernemen van de groei in februari of maart. De schimmelsporen spoelen door de regen naar de ontluikende perzikbladeren en deze worden direct geïnfecteerd.

Zwaar aangetaste perzik- en nectarinebomen verzwakken, krijgen gomziekte en kunnen na 3 – 4 jaar afsterven.

Plantenziekten en plagen op fruit. Krulziekte bij perzikbladeren (Taphrina deformans)

Bestrijding of preventie van perzikkrulziekte (Taphrinia deformans). Boombehandelingen.

Boombehandelingen: tijdens of na de bladval en bij het zwellen van de perzikknoppen spuiten met aangepaste schimmelwerende producten.

Plantenziekten en plagen. Behandelen als de perzikknoppen uitlopen (Vanaf 8 tot 10°C.)
– Net voor het uitlopen van de perzikknoppen is het ideale tijdstip om schimmelwerende ofwel plantversterkende middelen te gebruiken. Meestal zijn ca 3 – 4 behandelingen nodig. Tijdstip: tussen 20 januari en 25 februari februari, zodra de temperatuur enkele dagen 8-10°C. (of hoger) is. In Vlaanderen wordt deze temperatuur tussen 26 en 31 januari (2016) bereikt! Volg mee de weerberichten op!In de maand januari/februari vanaf 8 -10°C beginnen de knoppen uit te lopen en worden ze geïnfecteerd indien de levende schimmelsporen nog aanwezig zijn.
Licht aangetaste bladeren kunnen best direct verwijderd worden, voor ze wit worden.– Net na de bladval (of bij 90% bladval) kan ook één of twee keer behandeld worden met schimmelwerende producten. De meeste schimmelsporen op de twijgen en knopschubben worden dan opgeruimd.Een behandeling met schimmelwerende producten zodra de ziektesymptomen (geelrood krullend perzikblad) zichtbaar zijn is nutteloos! Plantversterkende middelen kunnen helpen om sneller te hergroeien.

Zorg ook voor een gezonde, evenwichtige boomgroei door jaarlijks te snoeien, tijdig te dunnen en door een evenwichtige bemesting te geven.  Zie ook “Fruit ABC-snoeikalender

Meerdere bespuitingen met plantversterkende middelen zoals o.a. Neudo-Vital (Vital) zouden ook een gunstig effect hebben. Ook aftreksels van heermoes (Equisetum) hebben een plantenversterkend effect.

Per land kan het toegestane gebruik van schimmelwerende producten verschillen, vraag dus na bij uw leverancier!

Volgens sommigen zou een onderbeplanting van knoflook (Allium sativum), niet-rankende Oost-Indische kers (Tropaeolum) en mierikswortel (Armoracia rusticana) ook een gunstig effect hebben tegen de krulziekteschimmel. Door aan de voet van een perzikboom enkele sterk geurende mierikswortels uit te planten zou de weerstand van de boom verhoogd worden.

Ruim na de bladval alle perzikbladeren goed op of dek de boomspiegel af met een laagje compost. De regenwormen ruimen de zieke bladeren sneller op en de vitaliteit van de boom zal verbeteren. Een goede bodemstructuur en een actief bodemleven zijn goede preventiemaatregelen.

Zorg dat de takken en jonge bladeren sneller kunnen opdrogen. De schimmelsporen kunnen alleen ontkiemen in een vochtige omgeving. Luchtig gesnoeide perzikbomen en een ruime, winderige standplaats zorgen voor minder aantasting.

 

%d bloggers liken dit: