Rabarber forceren

Onlangs las ik op de site van Marthy over het forceren van rabarber. Ik kende dat niet en wilde dat zelf ook weleens uit proberen. Ik googelde wat en zag dat er speciale terracotta bodemloze potten met deksel voor in de handel zijn.De prijs ervan is wel erg hoog, boven de 100 euro…. De speciekuip van Marthy deed zijn werk ook, omdat we die hadden staan, zetten we die drie weken terug over de puntjes die net boven de grond kwamen. Regelmatig keken we er even onder en inderdaad de plant groeide snel zeg!

De soort rabarber die wij hebben, is Red Champagne

na 1 week

Het forceren doe je eigenlijk alleen maar om eerder te kunnen oogsten. Door de warmte en het gebrek aan licht onder de pot , groeien de rabarberstengels snel en lang uit. De plant heeft wel ruimte nodig dus een te krappe kuip moet je niet nemen.Er zijn ook andere manieren voor, bv met een stuk zeil, als het maar donker is en er wel wat lucht bij kan.

Als ik het zo bekijk, kan ik over een week of drie wel plukken, mmmmm.[ en er wel wat bij kopen!]

na 2 weken

Jonge plant

De plant op de foto is een stek van de plant die in onze tuin stond, die we vorig jaar weg hebben gedaan. Het ras is Red Champagne.De smaak van deze soort met zijn rode stelen is romig zoet, erg lekker. Erg groot is hij nu nog niet. Ik las dat je dat voortrekken ook niet ieder jaar moet doen omdat het wel wat kracht kost van de plant.

Als je wilt vermeerderen kun je dat doen dmv een stuk afsteken. Steek een stuk van de plant af wat groot genoeg is en liefst meerdere groeipunten heeft. Graaf een gat, vul het met potgrond en plant dan de wortel, tot de groeipunten net onder de grond zitten (niet te diep dus). Om de 10 jaar zou je de plant kunnen verjongen door hem uit de grond te scheppen en hem in stukken te verdelen. Die van ons is nog zo oud niet, dus ik heb dat nog nooit gedaan…

In het voorjaar geven we de plant organische mest. Hij kan best wat gebruiken met die forse bladeren.In de winter kun je hem afdekken met wat stro.

Plukken

Als de stelen ongeveer 30 cm lang zijn, kun je ze plukken.Laat wel in het hart van de plant wel wat stelen staan.Snijd de stelen niet af, er blijven zo stukjes steel achter die kunnen gaan rotten. Rabarber oogst je door een steel vast te pakken, een beetje naar beneden te duwen en tegelijk te trekken.. De stengel breekt van de plant af met een soort hieltje.Op de foto boven zie je dat hieltje maar bij 1 stuk rabarber, de tweede van rechts. Mij lukt het dus niet altijd zo goed☺

de oude plant

Ik verheug me nu al op de aardbei-rabarberjam die ik weer kan gaan maken straks…………..

17 gedachten over “Rabarber forceren

  1. Rabarber… in mijn jeugd liepen we altijd rond met rabarberstokken en een klontje suiker om het iets zoeter te maken. Heerlijk. Veel confituur ervan gemaakt. Maar forceren, dat kende ik niet…

    • Reply to fotgrafiemijnlevenlang: ik heb het nog nooit geprobeerd om het zo uit het vuistje te eten, zal ik eens gaan proeven. Ik las dat het lekker zou zijn met wat zeezout erover…..Rabarber sorbet klinkt ook erg lekker☺

  2. Heb heel lang geleden in Engeland weleens ‘rhubarb-pie’ op en ben in België door de fokkers van Jaxon (die in de fruitstreek van B wonen) eens getrakteerd op rabarbervlaai.. héérlijk! toch wel de beste manier van rabarber eten vind ik hahaha!

Leuk als je een reactie achterlaat!