Volkstuin van Bemar

Rozemarijn

rozemarijn

Rozemarijn heeft een krachtige smaak die doet denken aan naaldhout en salie. Het heeft een sterke, harsachtige geur die goed past bij het robuuste uiterlijk van de rozemarijn-naalden. De uitgesproken smaak past goed bij stevige gerechten, zoals wild, lamsvlees, gebakken aardappels en mediterraanse schotels. Het bittere, kruidige en ietwat zoete karakter van rozemarijn laat zich zelfs door de krachtigste ingrediënten niet intimideren.

 

De rozemarijn is een  houtige heester die altijd groen blijft. Het is een zeer robuuste plant die zowel arme grond als droogte goed kan tolereren. Deze eigenschap heeft ook tot de naam geleid. Het Latijnse ‘Ros Marinus’ staat namelijk voor ‘dauw van de zee’. Rozemarijn groeit van oorsprong vooral langs de kust in mediterraanse landen en heeft vaak aan enkel dauw voldoende om te kunnen overleven. De heester kan tot anderhalve meter hoog worden, met aan elke tak honderden naaldachtige bladeren die van boven groen en van onder zilvergrijs zijn. Rozemarijn bloeit in de zomer met lichtblauwe, onopvallende bloemen. In warme klimaten bloeien de struiken soms het hele jaar rond. Door de hardheid groeit rozemarijn ook goed in koudere landen. Het is dan ook in veel landen een geliefde struik voor in de tuin of op het balkon.

 

Rozemarijn werd al door de Romeinen gebruikt, vooral voor rituelen en medicinaal gebruik. Het stond bekend als middel om het geheugen mee te versterken, de vruchtbaarheid te verhogen en de duivel buiten de deur te houden. Mede door de conserverende werking van het kruid werd het ook culinair gebruikt. De Romeinen verspreidden de rozemarijn, die vervolgens in veel landen werd gebruikt om medicinale, religieuze of esthetische  redenen. Als keukenkruid, zoals het tegenwoordig gebruikt wordt, kwam rozemarijn vanaf de Middeleeuwen in zwang.

 

Let op: rozemarijn kan veilig gebruikt worden als keukenkruid, maar in grote hoeveelheden kan het toxische of schadelijke effecten hebben. Consumptie van grotere (medicinale) hoeveelheden of het gebruik van de essentiële olie kan daarom het beste beperkt worden, vooral bij zwangerschap of tijdens de borstvoedingsperiode.

Gebruikswijze

De krachtige smaak van rozemarijn is sterk kruidig, bitter en ietwat zoet. De geur doet denken aan naaldhout, hars en salie. Door de sterke smaak is rozemarijn bij uitstek geschikt om te gebruiken bij robuuste gerechten. Lamsvlees, door de sterke eigen smaak, gaat erg goed samen met dit kruid, net als bijvoorbeeld wild, varkensvlees, gebakken aardappels, gerechten met tomaat of marinades.De smaak van rozemarijn is sterk, maar niet snel overheersend. Zelfs bij lang bakken of braden blijft de smaak intact. Rozemarijn mag daarom vanaf het begin van de bereiding worden toegevoegd. Ook bij ovenschotels, soepen of braadschotels komt rozemarijn prima tot zijn recht.

 

bron kruidenthuis