Volkstuin van Bemar

tomatensoorten 2018

Dit jaar heb ik via een zadenruil die georganiseerd werd door iemand uit België zaden van meerdere tomatensoorten verkregen.Hij heeft ook een website waarop hij blogs schrijft : Natuurlijk-rijk.be

Hieronder de soorten die ik nu gezaaid heb:

 

  • Glossy Rose Blue:Blijft erg bijzonder, blauwe tomaten. Nakomeling van een blauwe tomaat (met de naam OSU Blue) zoals die een paar jaar geleden op de markt kwam. De OSU Blue was een donkerpaarsblauwe tomaat en had nog een echt heel matige smaak (nou, eigenlijk gewoon geen smaak). Die blauwe kleur geeft, net zoals bij blauwe bessen, een hoog gehalte aan anthocyanine. Maar de matige smaak was jammer, en er is sindsdien heel veel gekruist om te proberen om de smaak beter te maken maar de blauwe kleur te behouden.Helemaal succesvol is dat dat nog niet altijd. Bij het kruisen wil men een betere smaak maar ook de mooie kleur behouden, en dat gaat blijkbaar nog niet heel goed samen (hoe beter de smaak, des te minder ‘blauw’, hoe meer ‘blauw’, des te minder smaak). Deze Glossy Rose Blue is al een echte verbetering, duidelijk meer smaak (meer dan de Blue Pitts en Indigo Blue Berries), nog niet vergelijkbaar met toppers als Sunrise Bumblebee, Brandysweet Plum, Rose Quartz, etc., maar de smaak is zeker wel gewoon goed te nomen. Meer tomatensmaak, zoetje, zuurtje, sappig,

bron: Diana’s mooie moestuin

Ik heb hem in de kas gezet en naast de kas aan de buitenkant

Glossy roseblue in de kas

Glossy???

 

  • San Marzano: va 1900,Heirloom *originele vorm voor deze langgerekte vrucht, rood, 9 cm lang, 90 – 100 g, groeit in een tros van 4 – 7 vruchten. Weinig sappig, zeer geschikt voor alle mogelijke bereidingen: gepelde tomaten, sauzen, soepen, pizza.Dé tomaat om saus van te maken. Een echte Italiaanse tomaat, prima geschikt om te pellen en om zongedroogde tomaten te maken. Heerlijk van smaak. Zaaien in een zaaibakje, zodra hanteerbaar verspenen in (pers)potten. Later uitplanten in kas of buiten op een warme beschutte plaats. Na ongeveer 4 vruchttrossen de top uit de plant knijpen. De uitlopers in de oksels van de bladeren altijd wegnemen (dieven). Na verloop van tijd wat bijmesten met tomatenvoeding. Twee planten naast het schuurtje gezet

 

  • Jaune Flammee : oranjegele vrucht van 100 g groeiend in trossen met 5/8 vruchten, donkerrood vruchtvlees, heerlijk rijk en suikerzoet van smaak, versterkt door een vleugje zuurheid.Is een bossige plant, hoeft niet gedieft te worden.Struikplant.

 

  • Sophie”s choice:vleestomaat (de planten worden niet veel hoger dan zo’n 45 centimeter) kunnen takken ook niet breken, de tomaten groeien gewoon te dicht bij de grond

 

  • Minibel Struikjes werden afgelopen jaar zo’n 40 centimeter hoog. Zitten vol met felrode cherrytomaten met veel sap en een frisse tomatensmaak met een prettig extra zuurtje. Haal in de zomermaanden wel tussenin wat blad weg zodat de tomaatjes vrij hangen en kunnen opdrogen na regen en kunnen rijpen in de zon. Door de kleine maat plant ook leuk in potten.Wat dit jaar mijn bedoeling is met deze soort, want afgelopen jaar vonden de slakken de tomaten zo dicht bij de grond ook erg lekker. Thuis op het balkon deed de plant het ook erg goed.

 

  • Cerise:Cerise is een zeer bekende, gemakkelijk te kweken en te onderhouden Cherrytomaat met een heerlijk zoete smaak. Zij produceert een overvloed aan kleine, heerlijk zoete vruchtjes. Cerise zorgt voor een zeer overvloedige oogst en deze plant levert meer Cherrytomaten op dan menig andere soort. De kleine ronde Tomaatjes rijpen van groen naar donkerrood. De Tomaatjes groeien in lange, goed gevulde trossen. Per stuk wegen de Tomaatjes ongeveer 30 – 50 gram. Ze groeien aan grote, bossige en weelderige planten. Geef deze planten een goede, stevige ondersteuning. Ook hebben Tomatenplanten veel voeding en water nodig. Tomaten bevatten veel vitamine C en Lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in ons lichaam als de tomaten zijn verwarmd. U kunt de kleine, heerlijk smakende en zeer zoete Tomaatjes gebruiken in salades, als snack, in Pastasauzen, in sauzen, in soepen, in ovenschotels, in wokgerechten en in allerlei Italiaanse gerechten. Ze zijn ook heerlijk als gezond, slank en lekker tussendoortje of als zeer gezond snoepje voor kinderen.U kunt vanaf februari binnen zaaien in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan. Bedek de zaden niet met grond omdat Tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 – 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral ’s nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 – 20 °C. Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 – 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.In het vak met de bladgroenten gezet

 

  • Hazel Gold: vleestomaat Dit prachtige, oude ras rijpt door en door goudgeel en produceert middengrote, mooi geribde vruchten van 200-350 gram, 8-10 cm in doorsnee. ‘Hazel Gold’ rijpt goed in Noord-Europa. 3 planten in het vak naast de kas gezet

 

  • Yubileyni Tarasenko [Een Oekraïense topper ontwikkeld in 1987 door de Sovjet-Unie tomatenkweker Fedor Tarasenko die zijn 75e verjaardag vierde in 1987 en de tomaat vernoemde naar deze viering: “Tarasenko’s Jubileum”. Krachtige, grote planten dragen grote clusters met ei-vormige vruchten van 100-150 g. De vruchten hebben een grappig spits uiteinde, het zogenaamde tepeltje. Je snapt, dat Tarasenko geen slecht smakende tomaat naar zich noemde: ze hebben een zeer uitgesproken, evenwichtige, complexe en heerlijke smaak] Naast het schuurtje gezet

    Yubileyni Tarasenko

 

  • Rosa di Sorrento :Roze grote vleestomaat. Heirloom* soort. Naast het schuurtje gezet

    Rosa di Sorento

 

  • Cascade Lava: rode medium grote tomaat met vlekjes of streepjes; van Brad Gates (USA); stamtomaat. In het vak gezet met de bladgroenten

Tomaten zodra er knopvorming plaatsvindt nog een gift vinassekali geven

 

*Heirloom zaden. Dat zijn zaden van rassen die soms al meer dan honderd jaar gekweekt worden. Enthousiaste tuinders hebben steeds de zaden verzameld en doorgegeven om het ras in stand te houden. Met het kweken van heirloomgewassen draag je ook je steentje bij aan de zo belangrijke biodiversiteit. Een lijst van groenten die al voor 1940 gekweekt werden, kun je vinden op de oerakker

 

Blog over wat heirloom betekent:

WAT IS ‘HEIRLOOM’?