Volkstuin van Bemar

Turkse Börek

Turkse Börek:

 

Op tv zag ik in het programma Binnenste buiten deze börek maken. Ik had juist kruiden uit de tuin mee genomen en wist nog niet wat ik ermee zou doen.Dit recept kwam als geroepen om de dille, bosui,rucola en peterselie te gebruiken.Ik had ook nog spinazie staan op de tuin,maar omdat ik na de hevige regen niet veel zin in al dat wassen en uitzoeken heb, kies ik vandaag voor de makkelijke weg: diepvries spinazie.

Ingrediënten:

 

  • 1 pak filodeeg
  • 400 g diepvries bladspinazie
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 tl komijn
  • 150 g feta kaas
  • 1 ei
  • 1/2 bos peterselie
  • 1 bos dille (voor zowel de salade als de yoghurtdip)
  • 100 g rucola
  • 1 bakje tuinkers
  • 4 blaadjes munt
  • 2 stengels bosui
  • 1 bakje mini tomaatjes
  • 1 citroen11
  • 4 l Turkse yoghurt
  • olijfolie
  • zout en peper
Werkwijze:

 

  • 1:

    We beginnen met de börek. Snij hiervoor de ui en 2 tenen knoflook fijn en zet dit aan in een pan met een beetje olijfolie.

  • 2

    Voeg vervolgens de bladspinazie hier aan toe en de komijn. Breng het op smaak met zout en peper en laat de vulling goed afkoelen. Als deze goed is afgekoeld knijp je de vulling goed uit zodat deze droog is.

  • 3

    Verkruimel de feta kaas in een bakje. Klop het eitje los en zet ook dit klaar met een kwastje erbij.

  • 4

    Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.

  • 5

    Neem nu een vel filodeeg en leg daar diagonaal een beetje spinazie met feta op. Vouw het deeg dan over de vulling heen en rol het op. Plak het laatste stukje aan elkaar met een beetje eimengsel. Doe dit ook met de andere filodeeg bladen en leg ze op de bakplaat met wat bakpapier.

  • 6

    Strijk het filodeeg als laatste in met wat ei en bak de börek in ongeveer 30 minuten in de oven gaar en krokant.

  • 7

    Voor de salade snij je de peterselie, ½ bosje dille, rucola, en tuinkers fijn. De mini tomaatjes in vieren en de bosui in schuine stukjes. Meng vervolgens alles goed door elkaar. Knijp er als laatste wat citroensap op uit en doe er wat olijfolie en zout en peper naar smaak op.

  • 8

    Voor de yoghurtdip hak je 4 takjes dille fijn samen met een teen knoflook. Meng dit met de Turkse yoghurt. Breng de dip op smaak met wat peper en zout.

    Kok Ramon vertelde dat je het filo deeg eigenlijk kunt vullen met wat je maar wilt,maak ik er ook 1 met gehakt, tomaat, ui,knoflook en paprika.

    Bevinding:

    Beiden waren erg lekker, de salade was ook verrassend lekker, door de combinatie rucola,dille en peterselie. Ik had er geen tuinkers en bieslook doorheen gedaan.

    Let bij het kopen van het filodeeg op dat je grote vellen koopt, ik had een pak met repen deeg, dus moest de repen aan elkaar plakken met het geklopte ei om er nog enigszins een rolletje van te kunnen maken.

 

%d bloggers liken dit: