Volkstuin van Bemar

Van bloesem naar vrucht

Na de regenbuien van afgelopen week zie je alles per dag groeien. De ontwikkeling van bloesem naar vrucht gaat snel.

Gisteren wat foto’s gemaakt van bomen en struiken waar het fruit nu herkenbare vormen krijgt of zoals de aardbeien al geplukt kan worden.Hieronder de kruisbes. Ik probeer van deze struik een boompje op stam te kweken.Zodra de vruchten gaan kleuren zal ik hem inpakken in een net zodat de eksters en parkieten er niet meer bij kunnen.

De aardbeien hebben wij op verschillende plaatsen staan. We hebben de soorten Korona, Darselect en Bubbleberry. Het rijp worden gaat nu snel en per dag pluk ik nu wel een pondje. Ik merk wel dat ze snel nattig worden, lang bewaren kun je ze niet.Ik vermoed dat dit komt door de natte dagen.

Vanmorgen ben ik nog met de oudste kleindochter, die onder de waterpokken zit, “aardijen” gaan plukken. Ze heeft dat vorige week blijkbaar zo leuk gevonden dat ze steeds aan haar vader en moeder laat weten dat ze naar opa en oma wil, aardijen plukken. Dus om haar wat af te leiden van de jeuk door de waterpokken ben ik vanmorgen even met haar naar de tuin gegaan.Dit keer kon ze echt plukken en hoefde ik niet vals te spelen met kant en klare aardbeien…..Na het plukken had ze het wel weer gezien op de tuin, hing wat op mijn schoot.Ze wilde zelfs geen bloemen plukken of slakken zoeken dus zijn we weer huiswaarts gegaan.

 

Wij hebben 2 bedden met aardbeien in gehalveerde rioolpijpen geplant, zie de foto boven. Ik had in het voorjaar compost vanuit onze bak erbij gedaan.Blijkbaar hebben daar tomatenzaden in gezeten, want hij staat nu ook vol met tomatenplanten. Ik laat ze maar staan omdat ik deze aardbeienplanten toch dit jaar ga vernieuwen, ze staan nu voor het derde jaar .

appelDe vruchten in de paar appelbomen groeien als kool. Er zit wel veel luis in alle fruitbomen.Ik had gelezen dat knoflook daar tegen helpt, dus ik had onder alle bomen een stuk of 6 tenen gezet.Maar blijkbaar heeft dat geen nut gehad.Ondanks de stortregenbuien is de luis ook blijven zitten. Hele colonnes mieren lopen af en aan.Gelukkig zie ik hier en daar ook lieveheersbeestjes die de luis bestrijden.

De kersen beginnen ook te kleuren, die boom heb ik wel ingepakt in een net, voordat ik ze weer niet kan proeven omdat ze al weer opgegeten zijn!

kersIn de nectarine boom hangt ondanks de vele bloesem zeggen en schrijven 1 vrucht! Wat jammer is dat, ik heb geen idee hoe dat komt. Misschien omdat het nog zo koud is geworden terwijl de bloesem al in de boom zat of dat het door de krulziekte is gekomen.De boom heeft daar even last van gehad , de gekrulde bladeren zijn inmiddels weer verdwenen.

bloemen in de tomaten

tomaat

Na de bloemen afgelopen week te hebben zien komen in alle tomatenplanten, spotte ik gisteren het eerste vruchtje. Dit is de tomaat Sophie’s Choice.

Ook de citroenplant/struik geeft weer bloemetjes, afgelopen winter zijn er 2 minicitrioentjes rijp geworden toen de plant al in de kas stond om te overwinteren.Ik heb hem dit jar aan de zijkant van de keuken schuur gezet, waar hij beschut staat en veel zon krijgt.

citroen

walnoot

Tot slot een foto van de walnoten in ontwikkeling, er hangen er best aardig wat in het nog kleine boompje. Ik kan zo nog wel een reeks foto’s toe voegen van bv de bramen, frambozen,vijgen,aalbessen, druiven, pruimen, maar die komen in een ander blog wel weer eens aan de orde.

%d bloggers liken dit: