Volkstuin van Bemar

Wat doe je als slakken je tuin kaal eten?

Wat doe je als slakken je tuin kaal eten? Dat vraag ik mijzelf wekelijks af.Het is om gek van te worden.Zo heb ik iets geplant, binnen de kortste keren is het kaal gegeten.

Schreef ik al eerder over de opgegeten koolplantjes, er is zoveel meer opgegeten. Voor het gemak geeft ik de naaktslakken de schuld, want die zie ik.Van mijn grote bos riddersporen heb ik 1 bloem over gehouden, 2 bloemen heb ik gered van de ondergang en zonder blad[ was al opgegeten] in een vaas gezet. Ik had zeker 6 bloemen…..

De pompoen die ik in de volle grond had gezet afgelopen week, in 1 nacht compleet opgegeten. Gelukkig heb ik er nog een paar achter de hand gehouden, die staan nog in een grote pot.

Zinnia’s die ik her en der had gezet zijn op 2 polletjes na,verdwenen, er staan slechts kale steeltjes. Zo is het ook de zonnebloem Italian White vergaan en de rode zonnebloem die ik via de zadenruil had verkregen. Misschien dat er nog 2 zonnebloemen het redden.De lupine: verdwenen….

Ik had veel zaadjes van afrikaantjes, maar op de een of andere manier lukt het niet dit jaar daar plantjes van  te krijgen.Ik heb er slechts 4.Ook van de citroenafrikaantjes zijn er nog maar 2 over.

Ik heb niet 1 komkommerplant meer over, vorig jaar heb ik daar zo van genoten, we hadden een enorme oogst. Deze zomer zal ik ze dus gewoon bij de groenteboer moeten kopen.Ik heb nog wel 2 mini komkommerplantjes staan, die hebben het tot nu toe gered,maar er komen wel bloemen, maar ik zie nog geen vrucht.

De sla en andijvie hebben ze ook gevonden, dat ik die vanaf nu nog ga eten is uitgesloten.

Zo kan ik nog wel even door gaan wat er allemaal verdwenen of aangegeten is

slakken

Dus wat te doen?

Allereerst gaan we dagelijks op slakkenjacht. In eerste instantie verzamelde ik slakken en gunde ze een nieuw leven in de paardenwei aan de andere kant van de sloot naast ons complex.Maar inmiddels hebben we er toch wel zo’n twee honderd gevangen als het er niet meer waren. Ik ben nu niet vriendelijk meer, durf het haast niet te schrijven maar ik knip ze nu doormidden.Ik hoop dat ze meteen dood zijn.

Huisjesslakken zien we niet zo heel veel

Een gedachte aan “Wat doe je als slakken je tuin kaal eten?

 1. Annemieke

  Hoi Margriet, hier thuis ook veel huisslakjes en naaktslakken. Hoor iedereen erover.
  Maar 200 stuks is echt een plaag.
  Dan maar niet beschermen, doe ik ook niet.
  Jammer van al je werk Sterkte met het opnieuw planten. Het hou je lekker bezig
  Veel plezier verder met de tuin

%d bloggers liken dit: