Volkstuin van Bemar

Weetjes

 

Maak winterschuilplaatsen voor de oorwormen door kleine terracotta bloempotjes met hooi of stro ondersteboven op een hek  of een bamboestok te plaatsen.

De oorworm is namelijk de natuurlijke vijand van bladluizen, wollige bloedluizen en mijten. Daarnaast eet de oorworm ook larven en eieren van andere insecten die plagen kunnen veroorzaken in je tuin. Je kan de potjes ook ophangen aan lage takken van je bomen. Zorg dan wel dat de potjes niet kunnen vallen.luis in de fruitbomen

 

Munt:
  • Bewaar je munt eens op deze manier: pluk wat mooie blaadjes af en knip ze fijn, doe ze vervolgens in een glazen pot en schenk die vol met honing
Laurier:
  • Droog mooie blaadjes van de laurier en je hebt de hele winter voorraad uit je eigen tuin voor de hachee, rode kool , stoofpotten en nog veel meerP1060280.jpg

 

 

Paardebloemen:

Waarom zijn er zoveel paardenbloemen ?thBGBQ3ALA.jpg

Dat heeft te maken met de manier waarop een paardenbloem zich kan vermenigvuldigen.een paardenbloem is een composiet, dwz een samengestelde bloem, Vele bloemen vormen samen een bloemhoofd, aan elke bloem van de paardenbloem groeien tweehonderd lintbloempjes en elk ervan vormt een zaadje. elke plant krijgt wel vijftien bloemen dat is per jaar drieduizend zaden! Bloeiend van het voorjaar tot de herfst zijn het planten die je letterlijk overal tegenkomt. Over de hele wereld kent men wel tweeduizend soorten, Alleen in Nederland zijn al tweehonderd soorten bekend. De Paardenbloem die wij hier in Ridderkerk zien is anders dan die we op de Veluwe zien.

De paardenbloem kent vele toepassingen. Al lang geleden was zij bekend om haar geneeskracht, met name de gunstige werking die zij heeft op de vochthuishouding van het lichaam bloedzuiverend, vochtafdrijvend en een opwekkende werking voor de lever en de nieren. Ook tegenwoordig maakt men uit paardenbloemen nog geneesmiddelen tegen nierkwalen. Een andere toepassing doet de `molsla`vermoeden. Vroeger legde de tuinman een schep zand op de paardenbloem, waarna later de op deze wijze gebleekte bladeren als sla werden gegeten. In Duitsland, Italië en Frankrijk worden ze speciaal voor deze doeleinden gekweekt en staat het op het menu tot in befaamde sterrenrestaurants.

Al vroeg in het voorjaar , als nog weinig bloemen bloeien, weten de vlinders, hommels en distelvink haar te vinden. Het gekke is dat de paardenbloem niemand nodig heeft voor de bestuiving. Zonder bestuiving vormt zij ook krachtige zaden, aan het parachuutje kunnen de zaadjes zo mogelijk grote afstanden overbruggen, ze zijn  dan ook niet weg te krijgen.Weleens een gazon geprobeerd vrij van paardenbloemen te krijgen? Bij het maaien drukt ze zich na het aangroeien platter tegen de grond. En bij het uitsteken van de plant met wortel en al, ziet ze kans om weer aan te groeien vanuit het kleinste stukje wortel wat is blijven zitten. Zo zal de paardenbloem blijven overleven.

Artikel overgenomen uit ` de Combinatie`, april 2017

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Prei: 8 weetjes

Gezonde voeding
100 gr verse prei bevat 10 mg vitamine C, 18 microgram vitamine A, 0.09 mg vitamine B1, veel vezelstoffen en is een bron van kalium. Pittig detail: de meeste mineraalzouten bevinden zich in het groene bladergedeelte. Geen reden dus om louter de witte stengel te gebruiken bij bereidingen!

Bundelt je krachten
Geen grammetje vet en een rijke aanwezigheid van vezels, maken dat prei thuishoort in elk dieet dat zorgt voor een goed en gezond lichaamsgewicht en toch veel goede voedingsbestanddelen meegeeft. Sterk de winter door, in optima forma klaar voor de lente!

Grandioos in de keuken
Zoals altijd bij wordt deze vollegrondgroente met zorg geteeld, zolang mogelijk op het veld gehouden om dan oogstvers, het oog van de vele klanten te bekoren. Een verse preibundel kenmerkt zich door een dichte bladvorming, fris loof, geen schade of geelverkleuring. prei wordt met ingekorte wortels verkocht. Ze worden in bundels aangeboden die op basis van kwaliteit en diameter van de stengel worden geselecteerd.

 

 

Grondige groente
Zoals altijd bij wordt deze vollegrondgroente met zorg geteeld, zolang mogelijk op het veld gehouden om dan oogstvers, het oog van de vele klanten te bekoren. Een verse preibundel kenmerkt zich door een dichte bladvorming, fris loof, geen schade of geelverkleuring. prei wordt met ingekorte wortels verkocht. Ze worden in bundels aangeboden die op basis van kwaliteit en diameter van de stengel worden geselecteerd.

Beschikbaarheid
Prei is populair. Dankzij de uitstekende kwaliteit van prei, dankzij de bijna constante aanlevering van prei op de versmarkt, dankzij een betaalbare prijs voor een prachtig product, dankzij de enorme culinaire mogelijkheden en een oneindig aantal combinaties. Bij prei maakt men onderscheid tussen: zomerprei (april – augustus op de markt), herfstprei (september – november aangeboden) en winterprei die ons tot april gezelschap houdt. De witte stengel van prei groeit in de volle grond, alleen het deel dat er uit steekt, wordt groen dankzij het proces van fotosynthese.

Prei stoven
Met prei kun je veel kanten op in de keuken. En dankzij het laag caloriegehalte hoeven we niet op 100gr te kijken. Prei kan zowel rauw als gekookt gegeten worden en is vaak basisbestanddeel van soep of stoofpotjes. Maar meer kan ook:gegratineerd met bijvoorbeeld ham, als bedje voor de lekkerste vis, als extraatje in de wok… Zo treffen we bij de beroemd en beruchte Flemish Foodies een gerechtje met prei, zuur gemaakt op basis van bier en azijn in combinatie met gedroogde kuit. Prei maakt chefs onverwacht creatief…bron Tuinadvies.be

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

De snijprei (oerprei) kun je zowel in volle grond als in een pot zaaien.Als de jonge scheutjes een hoogte van 20 cm hebben bereikt dan is de prei terug oogstklaar (alles afsnijden tot aan de grond). Op deze manier heb je tijdens de winter steeds een bosje verse zachte prei binnen handbereik. Zeg nu zelf als je in de keuken staat en het is buiten guur weer dan kan het handig zijn om je ingrediënten en kruiden dicht bij de keuken te hebben. Om deze reden stel ik voor om vanaf nu in elke kruidentuin een ferme bos snij-prei te planten. Heb je geen kruidentuin in volle grond dan kun je die prei planten in een bloembak of kruidentoren, succes gegarandeerd. Zoals steeds, onbekend is onbemind. We kennen de kweek van bieslook, wel nu, oerprei kun je op dezelfde manier kweken. Bieslook oogst je in de lente en de zomer, oerprei oogst je in de herfst, winter en vroege lente. Onze kruidentuin heeft er terug een nieuw plantje bij.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Venkelweetjes

  • De venkelplant kan een hoogte van 2 meter bereiken en groeit boven de grond.
  • Italianen zijn dol op venkel, per persoon eten ze 7 kilo venkel per jaar. De Nederlanders zijn goed voor 100 gram per persoon.
  • Venkel is een erg veelzijdige groente: het groen wordt gebruikt als kruid, de knol als groente en van de zaden wordt etherische olie gemaakt.
  • Venkel kan in zekere mate je hongergevoel verminderen.
  • De geur van venkel verdrijft insecten zoals motten, vliegen en muggen.
  • Na de maaltijd bevordert venkel de spijsvertering.
  • Venkel verfrist het de adem.

www.venkel.nl

 

%d bloggers liken dit: