Zuiderpark

Afgelopen maandag paste ik op mijn kleinzoon van 4 maanden.Onze dochter, schoonzoon en kleinzoon wonen pal aan de rand van het Zuiderpark in Den Haag. Deze maandag was het eens een keer droog, dus nam ik kleinzoon Aaron mee in de wandelwagen park in.Het was heerlijk rustig weer en kleinzoon had net zijn fles op en lag tevreden in de rondte te kijken.

Hij vond het wel fijn naar mijn idee en dat gaf mij de mogelijkheid wat foto’s te maken met mijn telefoon.Ik nam me voor eens te googelen op dit mooie park, wat zo geliefd is bij Hagenezen.

Geschiedenis Zuiderpark

Het Zuiderpark werd in 1936 voor het publiek geopend.Vanaf 1926 werd het park echter al aangeplant. Een aantal beeldhouwwerken werd speciaal voor het park ontworpen. Rond 1995 waren tien beelden geplaatst. In dat jaar werd het park gerenoveerd en Stroom Den Haag heeft de gelegenheid aangegrepen werken, die als gevolg van ingrepen elders in de stad hun vaste plaats hadden verloren, de vondelingen, een nieuwe plaats in het park te geven, een “tweede” leven. [ bron Wikipedia]

Den Haag, Zuiderpark. Kunstwerk “Vrouw en man” van Bram Roth.

Ik was al eerder in het park geweest aan het eind van de zomer.Ik vond het heerlijk om er te wandelen.Ik kwam toen langs een grote vijver en een mooie bloementuin.De bloementuin heeft een prachtige verzameling van bloeiende vaste planten. Er is ook een kruidentuin met een verscheidenheid aan kruiden. Bijvoorbeeld peterselie, tijm en bieslook. Je mag deze kruiden ook plukken. Bron gemeente Den Haag

Landengebied

Na 10 jaar werken was het Landengebied in het Zuiderpark klaar. De tuin is helemaal opgeknapt en er zijn meer dan 2900 bomen en heesters bijgekomen.
Het Landengebied dankt zijn naam aan Simon Doorenbos. Hij kreeg rond 1935 vele planten, stekken, enten en zaden, of bracht deze mee uit verre landen. Doorenbos plantte de struiken en planten op gebied: China, Japan, Himalaya, Azië, Noord-Europa, Zuid-Europa en Noord-Amerika. Het arboretum heeft nu 695 verschillende soorten bomen. Waarvan er 41 zeer zeldzaam zijn, zoals de Japanse paardenkastanje, de Chinese linde en de godenpeer. [ bron gemeente Den Haag] Als je in het park wandelt zie je op verschillende plaatsen borden staan in welk gebied je bent en welke bijzondere bomen je kunt zien.

Clerodendron trichotomum, ook wel kansenboom of pindakaasboom genoemd

In het park zag ik veel waterdieren, ganzen, reigers,waterhoentjes, eenden.Al wandelend hoorde ik steeds geluiden boven mijn hoofd in de bomen en al snel zag ik overal reigers in nesten zitten.Als je goed kijkt zie je in het midden van de foto de kop van een reiger met een tak in zijn snavel.

reiger
brandganzen
Nijlgans

Als ik binnenkort weer eens ga wandelen in het Zuiderpark, kijk ik toch met andere ogen nu ik dit stukje geschiedenis ken. Bij mooi weer zal ik mijn camera eens mee nemen, zodat de foto’s wat mooier worden

Eén gedachte over “Zuiderpark

Leuk als je een reactie achterlaat!