In december 2013 hoorden wij dat wij een volkstuin konden huren, we hadden ons kort daarvoor ingeschreven voor 1  van de 3 complexen binnen onze gemeente.In januari  2014 zijn we meteen van start gegaan, we hadden geen enkele ervaring met een volkstuin of een moestuin. Onze eerste grote klus was de tuin onkruid vrij te maken en een indeling te gaan maken. De tuin is 160 m2 groot. We schaften wat gereedschappen aan en van die en gene kregen we nog wat. Na een paar weken was de tuin schoon.

Inmiddels had ik al veel websites bezocht en gekeken wat ik dan in de tuin zou willen gaan verbouwen. Ik las over vruchtwisseling, bemesten en er ging een nieuwe wereld open. Bij een supermarkt waren kweekkasjes in de reclame en netten etc. Dus al snel hadden we aardig wat spullen. Ik bestelde zaden via internet. We raakten al snel enthousiast en mijn man opperde een schuurtje te gaan bouwen. In eerste instantie vond ik dat maar niets want stel dat we er aan het eind van het jaar niets meer aan zouden vinden? Maar zoals altijd wist hij mij over te halen en in no-time stond het schuurtje er.

Onze tuin buurman was een oud dakdekker en hij brandde een mooi dak erop. Onze tuin werd steeds meer een combinatietuin voor zowel recreeeren als kweken  in tegenstelling tot de anderen op het complex die vooral een productietuin hadden. De veelal oudere mannen vonden zo’n “wijf “op de tuin ook maar niets, die horen daar niet…. Toen ik mijn aardbeiplantjes die ik bij van der Wal had besteld aan het planten was, kreeg ik commentaar dat plantjes van de computer nooit iets konden worden. Maar ze kwamen steeds weer kijken naar onze vorderingen en allengs hoorde ik minder commentaar.

Op diverse website las ik dat je vruchtwisseling moet toepassen en dat daar 6 vakken voor nodig zijn.We zijn begonnen om de vakken te maken.In het kasje heb ik voorgezaaid.Het voorjaar was al vroeg warm en droog.Volgens de heren op de tuin heb ik de aardappelen  te vroeg gelegd en moet je dat pas op derde paasdag doen, wat dat dan ook voor dag mag zijn.Maar waarschijnlijk omdat het zo mooi weer was, ging het goed met die aardappelen en kwamen er al snel groene blaadjes boven de grond.Het was mij wel een raadsel Hoe de andere tuinders van die keurige ruggen kregen,ik hoorde dat ze dat met een aanaarder doen.Ik mocht hem lenen en toen hadden wij ook nette ruggen….Als ras hadden we eersterling en en Sarpo Miro gekocht, van de buurman kreeg ik nog wat Frieslanders.Toen we de aardappelen gingen oogsten, was het bij iedere schep een verrassing wat er boven de grond kwam.Echt leuk om je eigen aardappelen te oogsten!Wij waren verrast door de opbrengst!

De aardbeien sloegen goed aan en leverde een goede oogst op.Wel een groot verschil kwa smaak met de aardbeien van de supermarkt, ze zijn heel groot, mooi rood en heerlijk zoet.Het ras wat wij hebben is Korona. Zelf vind ik rabarber erg lekker, daar ook een plant van gekocht, Red Champagne.Wat mij ook leuk lijkt is om augurken te kweken en ze zelf te kunnen inmaken.Die hebben we ook gezaaid en leverde flink wat augurken op.Ik heb 4 potten gemaakt, maar ik vond ze niet zo lekker als die vanuit de winkel, als ik het volgend jaar nog een keer probeer , moet ik een ander recept uitproberen.Aan de meloen kwamen 2 kleine meloentjes, die klein, maar wel lekker zoet waren.

Meloentjes op de foto boven.

Dat eerste jaar leverde een grote oogst op, volgens de heren beginnersgeluk….Ik heb alles wat wij oogsten steeds gewogen en zo hadden wij bv 17 kilo snijbonen van 8 staken.Ook veel bietjes, plm 15 kilo, 25 courgettes, 10 paprika,s, 19 komkommers[buitenteelt], 9 kilo sperciebonen

2015:

In de winter heb ik al een tuinplan gemaakt op basis van de vruchtwisselteelt, alles moet een vak opschuiven.Er zijn soorten die ik dit jaar niet meer ga verbouwen of in ieder geval anders of een ander ras. Zo zijn de doperwten vorig seizoen niets geworden.Het was een zakje zaad van de supermarkt, ras onbekend.ik had ze ook niet op een juiste plek gezet denk ik, langs het hek tussen de buurman en ons, de grond was daar te schraal vermoed ik.Van de tomaten soorten die we hadden, is de Roma tomaat mislukt,er zat veel rot in. Van de buurman kregen we zijn jonge rode bessenstruiken, hij wilde ze niet meer hebben omdat hij het toch niet lekker vindt.In februari overleed mijn vader, hij had in zijn tuin een grote vijg staan, deze was er wel 25 jaar oud en een stek geweest van de boom uit de tuin van mijn ouders eerdere huis. Ik heb stekken eraf gesneden en in de grond gedaan. Een aantal daarvan zijn goed aangeslagen en heb ik aan familie leden gegeven die er 1 wilden hebben , als aandenken. Zelf heb ik 1 stek in een grote pot gezet.

We hebben in de herfst een andere kas gekocht omdat het kasje van de Liddl helemaal verteerd was door de zon. Via Internet een tunnelkas gekocht die ook meteen een stuk ruimer is.Be heeft een oppottafel gemaakt zodat ik in de kas kan zaaien en alles neer kan zetten.De zaden heb ik net als vorig jaar bij van der Wal besteld.Ook pootaardappelen en pootuitjes besteld. Dit jaar hebben we weer Eersteling en genomen,maar ook Friese geeltjes De Eersteling  vonden we allebei een smakelijke aardappel.De opbrengst van de Friese geeltjes was niet veel, maar dat lag niet zozeer aan dat ras maar meer aan ons ongeduld. wij zijn te snel geweest met willen oogsten, ze hadden langer in de grond moeten blijven.Dit jaar zijn er in ieder geval een aantal dingen favoriet omdat onze kinderen en mijn moeder ook meedelen in de oogst.Favoriet zijn bietjes, Chinese boontjes, snijbonen, courgette, tomaten en prei.De doperwten gaan we dit jaar opeen betere plek zetten, en langs een mooi hekwerk laten groeien. Toen ze net op kwamen verdwenen ze ook net zo snel weer, er was een of ander beestje wat ze ook lekker vindt, ik vermoed een muis, maar het kan ook zijn door de kouwen of eksters.Ik heb ze toen in een pot voorgezaaid en uitgepoot toen ze wat groter waren, Dat ging goed.Alles groeit als een speer, we verbazen ons over hoe snel alles groeit, werkelijk alles doet het. Alleen de kolen worden opgegeten door rupsen, maar we zijn toch niet dol op kool en het ziet er wel leuk uit, al die rupsen, wachten maar op de vlinders die ze zullen gaan worden.De tomaat Sweet Million is echt een lust voor het oog, lange trossen met kleine tomaatjes. Ze zijn overal lekker voor. Ik heb ze in de volle grond gezet. In de kas heb ik in potten weer de Roma gezet en de Maribel, ik ben niet weg van in  het kweken in die potten, want je kunt er wel naast blijven staan met de gieter. Zelfs in de kas is het niet goed gegaan met de Roma tomaat, jammer.

  • doorkijkje

We hebben echt een goede oogst van allerlei groenten, bietjes[ 29 kilo], snijbonen[10 kilo] , 29 courgettes .50 paprika,s, 14 kilo aardbeien, 4 kilo doperwten,20 kilo boontjes, veel prei, uien en tomaat.Van alle aardappelen zo,n 36 kilo in totaal.

Deze zomer hebben we de tuin steeds meer opgeleukt, ik ben erg van frutsels, dus er gingen steeds meer spullen mee naar de tuin

We hadden veel pruimen aan de nog kleine boom, Reine Victoria. De meeste zijn dan ook nog tegelijkertijd rijp, dus ik heb er een aantal potten jam mee gemaakt,ook heb ik veel jam gemaakt van de aardbeien Van de bessen heb ik bessensap gekookt volgens het recept van mijn moeder. Heerlijk over ijs en over de vla.De tomaten bleven ook maar komen, dus daar heb ik veel pastasaus en tomatensoep gemaakt

2016:

Ook dit jaar in de winter weer een nieuw plan gemaakt. We hadden de kas van zijn plek gehaald om de grond te kunnen spitten en de winter te laten liggen. Het zeil is verteerd door de zon, dus we moeten een nieuwe tent bestellen.Het frame is nog prima. We hebben hem tegen de schuur gezet en vastgezet met touw, zodat we de laurier en olijf erin kunnen laten overwinteren. De laurier is zelfs gaan bloeien. Ben heeft de nieuwe tent besteld, dus dat is een van de eerste klussen die we gaan doen: de nieuwe tent op het frame hangen en hem weer op zijn plek zetten.Ik kan dan vanaf februari-maart weer gaan zaaien. Ik heb tomaat, paprika, rucola, sla, andijvie gezaaid. De paprika plantjes zijn snel aangevreten, er moet dus een slak verstopt in de kas zitten.Na een paar vruchteloze zoektochten bleek er een groepje onder de rand van een pot te zitten, de pot had in de winter buitengestaan. Voortaan beter op letten……..

  • James Grieve