In augustus 2016 hoorden wij dat de tuinen achter ons vrij zouden komen.Het ging om 2 zwaar verwaarloosde tuinen van een oude vrouw.De tuin stond vol onkruid,verwaarloosde fruitbomen en planten die overwoekerd waren.De fruitbomen zouden er allemaal uitgehaald worden omdat zij die in haar tuin bij haar huis wilde zetten.Wat overbleef was een tuin met onkruid,gaten en een bouwvallige schuur.Echt een uitdaging voor ons dus! Per 1 september was de tuin voor ons.We zijn begonnen met zoveel mogelijk onkruid en brandnetels etc te verwijderen.Het gras hebben we geverticuteerd.De contouren van de tuin uitgezet ,er lagen veel stenen onder het onkruid, daar hebben we perken mee ommuurd.Ben heeft het grasveld geverticuteerd, eigenlijk was het geen gras maar onkruidveld.Na het verticuteren hebben we gras ingezaaid. Zo,n 150 zakken met tuinafval naar de stort gebracht
Het was tot eind oktober mooi weer dus we hebben aardig wat werk kunnen verzetten.We hebben alle fruitbomen die pas 2 jaar stonden, van de tuin die we al hadden naar de nieuwe tuin verzet.Daar hebben ze meer ruimte en zo krijgen we een soort kleine boomgaard Ben heeft ze drastisch terug gesnoeid op advies van onze tuin-overbuurman, die hovenier is. In de herfst en winter is vooral Ben met mooi weer verder gegaan.Hij heeft veel bestraat en twee schuurtjes gebouwd.Het ene schuurtje hebben we in gebruik als “keuken”schuur,zodat we droog kunnen zitten.Wij brengen bijna iedere vrije minuut daar door en eten er ook vaak.
Bij Vreeken hadden wij afgelopen winter een aantal zaden gekocht, waaronder die van Aziatische Kakipruim. De zaden moest je iets vijlen en vervolgens in warm water 12 uur weken, Daarna moesten ze gezaaid worden en 4 weken op plm 25 graden staan. We hadden ze op de verwarming gezet en daarna 60-100 dagen in de koelkast.Na die periode zouden ze bij opwarming moeten gaan kiemen.Met dit proces zijn we op 16 januari begonnen.Eind maart uit de koelkast gehaald, een paar in de kas gezet en een paar thuis gelaten in het raamkozijn.NB: dit is helaas niets geworden ondanks onze inspanningen.
Op 24 maart heeft de gemeente compost gebracht tbv de vereniging en daar hebben we op veel plaatsen de tuin mee aangevuld.Zeker de plekken waar vette klei zat,zal luchtiger worden met deze aarde.Be heeft aardig wat keren heen en weer gelopen met de kruiwagen.Van vorig jaar hebben we geleerd dat het dode grond is, we hadden er toen veel potten mee gevuld,maar er tierde niets in.Nu gebruiken we het alleen om de perkjes mee op te vullen en de grond luchtiger te maken.
30 maart was de eerste warme dag van het jaar .Wij passen twee dagen per week op onze kleindochter van net een jaar oud. Vandaag was een mooie dag om haar mee te nemen naar de tuin. Ze vond het helemaal leuk en kroop op handen en knieën dwars door alle perkjes en plukte madeliefjes in het gras. Yes: een kleinkind met groene vingers! Diverse tuinders op ons complex hebben kippen, dus opa ging met haar langs alle kippen, helemaal leuk. Speciaal voor haar hebben we twee stenen kipjes in de tuin gezet.De zandbak die we hebben neergezet heeft niet heel lang haar interesse:ze houdt opa in de gaten en ploeterde dwars Door alle perkjes richting opa.Gelukkig heeft onze schoondochter een “tuin”broek meegegeven want in no time is ze heerlijk vies.Af en toe steekt ze per abuis haar vingers met aarde in haar mond.Door haar tong uit te steken en hard blehe te roepen maakt ze kenbaar dat ik haar tong moet schoonmaken.Dit kind is er een naar ons hart, een echte rouwdouwer die niet vies is uitgevallen.
juni 2017 Boven de druif Boskoops glorie met de een trosje in wording.
Wij hebben steeds meer stukken van het gras weg gehaald en omgespit. Het is echt een rot werk, Gras in plaggen afsteken, daarna omspitten en onkruidvrij maken en tot slot freezen. Je kunt aan de grond zien dat er in geen jaren iets aan grondverbetering of wat dan ook gedaan is.Er is geen worm te bekennen en de grond is erg droog en schraal.We hebben naast de kas een stuk omgespit en naast de kruidentuin ook.Het bloemenperk in het midden van de tuin hebben we vergroot.Boven het terras hebben we nu een overkapping gemaakt, zodat we met het hete weer heerlijk uit de zon kunnen zitten en niet van ellende naar huis moeten gaan omdat het niet meer te harden is.
05-07-2017
Tijdens mijn vakantie die we grotendeels in de tuin doorbrengen is het al veel dagen prachtig zomerweer, We gaan vaak al vroeg, zo plm 8 uur. De grond en de planten zijn nat van de dauw en de zon begint net op de tuin te komen.Vandaag zeiden we tegen elkaar dat het gewoon paradijselijk is en dat wij het op reis gaan niet missen.De vakanties die we in het buitenland en in eigen land hebben doorgebracht zijn heerlijk geweest, maar waren altijd snel om. Van deze tuin hebben we het hele jaar door plezier.
Al genietend van het vroege ochtendzonnetje gingen mijn gedachten naar mijn overleden vader en schoonmoeder. Beiden zouden dit geweldig gevonden hebben. Mijn vader is ruim 2 jaar geleden overleden.Mijn ouders zouden naar een flat verhuizen die op ons tuincomplex uitkijkt, net voor de verhuizing overleed hij plotseling. De liefde voor tuinieren heb ik echt van mijn vader. Als heel jong kind had ik al mijn eigen tuintje, ik was 5 jaar en hij had 2 stoeptegels eruit gehaald wat mijn tuintje was. Later kreeg ik een groter stukje van een paar vierkante meter.Op de foto hieronder ben ik met een gietertje water aan het geven.

Als wij op bezoek bij elkaar waren[ en wij zelf nog een huis met tuin hadden] gingen we samen rond in de tuin om alles te bekijken.Na zijn overlijden heb ik een aantal planten gestekt en die staan nu in de tuin. Zo had hij en enorme vijg, ik heb daar al eerder iets over geschreven, de stek die ik heb is inmiddels al een boompje.Nog 1 plant is wel bijzonder te benoemen, dat is een witte anjer, die is oorspronkelijk gestekt van een plant van mijn opa, die al heel lang geleden is overleden. Hij had langs de rand van een pad een dichte rand met die heerlijk geurende witte anjers.De plant is nu nog klein, hij heeft gebloeid dit jaar.


Mijn schoonmoeder was ook echt een tuinmens, haar tuin stond vol met bosviooltjes, ridderspoor, grote klimrozen en veel bloeiende planten. Naast de tuin hield zij enorm van zonnebaden en kon zij uren in een ligstoel achterover in de zon liggen. Helaas is zij veel te jong overleden, alweer 15 jaar geleden.Aan haar herinnert de Delfts blauwe pot, zij was gek op Delfts Blauw, ik heb meerdere items van haar geërfd.

Voor vaderdag heeft Ben van onze dochter een zelfgemaakt bord gekregen. Ze vindt de tuin mediterraans aandoen vandaar de naam voor het terras. We zijn zelf verder gegaan met dit gegeven ☺
Inmiddels is het alweer eind september als ik dit schrijf, de tuin heeft zich mooi gezet dit seizoen, het is ons alles meegevallen met het onkruid. Naar dat de tuin zo vreselijk vervuild was toen we hem kregen, is hij nu redelijk schoon, het is wel een kwestie van lange adem, steeds maar blijven schoffelen, trekken, branden. Onze zomervakantie hebben we op de tuin doorgebracht, we boften met het weer, het was net lekker weer in die 3 weken, daarna brak een periode aan met veel regen en een stuk frisser. De oogst is ook goed geslaagd. De bonen die in het begin maar niet wilden lukken, hebben uiteindelijk toch een goede opbrengst gegeven. Afgelopen week de laatste 4 kilo sperziebonen [ ras Opera]geplukt.Dit blijkt een lekker boon te zijn met een hoge opbrengst per plant. Er zijn dingen goed gegaan, niet goed of moeten anders. Zo stond in de kas alles veel te dicht op elkaar, bij het poten van de dan nog miniplantjes dacht ik genoeg afstand gehouden te hebben, maar eenmaal volwassen planten geworden, stonden ze elkaar in de weg. Dit gold voor de aubergine en de tomaten, daar tussen stonden nog 3 komkommerplanten en de kouseband. Veel te veel op dat kleine stukje. De kouseband woekerde door de hele kas, maar heeft uiteindelijk maar 5 bonen gegeven. Ik denk dat ik die volgend jaar ook maar gewoon na de ijsheiligen buiten ga zetten. De aubergines en tomaat gaven buiten eigenlijk een betere opbrengst dan in de kas. Dit gold ook voor de rode puntpaprika, maar die kleurden dan in de kas mooi rood en dat lukte buiten niet omdat de slakken ze ook ontdekt hadden en er ook aan begonnen te eten. Wat dit jaar ook niet zo goed lukte was de sla, verschillende soorten,maar dat kwam misschien doordat het zaad van vorig jaar was, open zakjes……Ook spinazie wil maar niet lukken , of het schiet te snel door of wordt opgegeten. De tomaten gardeners delight hadden op zich wel goede trossen,maar wil ik volgend jaar niet meer terug hebben. Naar mijn idee bleef ik dieven en zoals in een blog geschreven, na de trosjes groeide de tak weer verder.De minibel is niet geschikt voor de volle grond, werd ook steeds aangevreten door slakken, wel goede opbrengst, mooie tomaatjes.San Mirzano is ook niet goed gegaan, ook een Roma soort, voor het derde jaar lukt dit niet, zelfs niet in de kas, daar moet ik dan dus maar ander alternatief voor gaan zoeken.
De oogst is dit jaar heel goed geweest, ik probeer het altijd een beetje bij te houden wat ik oogst, grofweg[zal best wel eens wat vergeten zijn] is dit de opbrengst:
57 komkommers 2 kilo doperwten
41 courgettes 2 kilo peultjes
22 aubergines 40 kilo frieslander
36 paprika’s 55 kilo bintjes
29 kilo snij en pronkbonen 40 kilo eigenheimer
13 kilo sperziebonen 5 kilo bildstar
2 potten druivensap 5 kilo eersterling
15 potten bessensap 10 kilo druiven
5 potten aardbeienjam
5 potten bramensap
4 potten bramenjam

Daarnaast prei, worteltjes, bietjes, kruiden,pastinaak, 3 soorten pepertjes, pompoenen, meloenen, uien, knoflook, venkel, bleekselderij.
Op dit moment staat er nog witte kool, spitskool, bloemkool, bietjes, winterpeen, knolselderij, winterandijvie, spruiten en boerenkool.
De foto’s hieronder laten de ontwikkeling zien die we hebben gemaakt op de tuin en lopen terug in de tijd: van september 2017 terug naar september 2016