Vandaag is het nieuwjaarsdag, er is alweer een nieuw jaar aangebroken!

Als ik terugkijk op 2018 is het jaar voorbij gevlogen en wat is er privé weer veel gebeurd.We hopen dat 2019 een wat minder hectisch jaar zal worden.Afgelopen tuinseizoen hebben we toch regelmatig verstek moeten laten gaan door de verhuizing,door werkzaamheden, door zieke kleindochters waar ik dan op paste, door de extreem droge en warme zomer, door wat uitstapjes naar het buitenland……Daardoor liepen we soms wat achter naar ons idee.Desalniettemin zijn er genoeg dagen geweest waarop we genoten van ons “landgoed”, hard werkten of luierden, koffie dronken met onze kinderen, van alles plukten met onze oudste kleindochter, de BBQ aanstaken……

Aan de slag

Eergisteren gingen we nog even wat selderij halen voor de erwtensoep, het weer was droog en zacht.Alhoewel we het niet van plan waren, nodigde het weer ons uit om wat te gaan doen.Dus de tuinkleren die we altijd in onze schuur hebben hangen aan en aan de slag! Door de hele tuin waren door het mulchen allerlei zaailingen opgekomen van goudsbloem, lavatera, cosmea,stokroos, dille etc.Ik had gedacht dat dit met een nachtje vorst wel plat zou liggen maar dat was niet zo.Alleen de Oostindische kers lag plat.Na een uurtje lag de tuin er weer schoon bij.Er staan nu alleen nog wat spruiten, wat bleekselderij en snijselderij.De knoflook en ui komen met een klein dun sprietje door het stro omhoog!

Bloemen in bloei:

Ik verbaasde mij er ook wel over dat er best nog een ander staat te bloeien.Van het bijenmengsel wat ik in de zomer had gezaaid, stonden nog leuke kleine lila bloemetjes te bloeien.Geen idee wat het is, maar het is een schattig bloemetje.

Het gipskruid stond ook nog in bloei,een eerste anemoon:

Viooltjes die zich zelf hadden uitgezaaid bloeien al, zelfs in de aardbeien bak. De zaadjes van de laatste zullen wel vanuit de compost mee gekomen zijn.

In de kruidentuin liggen door de nachtvorst nu alle kruiden zoals koriander, lavas en citroenmelisse plat.De rozemarijn en de kerrieplant steken dan als enigen nog mooi af tegen de houtsnippers waarmee aarde van de kruidentuin bedekt is.

Voorjaar

Het is nu januari en je ziet dat de natuur al weer hard werkt richting voorjaar: de eerste puntjes van de narcissen staan al boven de grond, de zwarte bes zit vol dikke knoppen. De skimmia’s staan er prachtig bij met hun rode besjes en de Cornus alba Sibrica steekt mooi af met zijn rode takken.Helaas waren de foto’s die ik ervan maakte niet scherp genoeg om ze te plaatsen.op de voorgrond zie je de knoppen al zitten van de zwarte bes.

De zaden voor komend seizoen zijn besteld bij van der Wal, vast weer te veel.Hun website is net als een snoepjeswinkel voor een kind, je ziet steeds weer iets wat je ook wilt hebben☺

Gisteren paste ik op de kleindochters.Ik had afgelopen zomer in de tuin bij hen thuis een bak gevuld met aardbeien planten.Die staan nog steeds te bloeien en er hing zowaar 1 rood aardbeitje in, die kleindochter vol trots kwam brengen.Ze wilde hem proeven,maar hij was zuur, wist ze te melden.Zij heeft er ook weer zin, heeft het met regelmaat over de aardbeien en doperwten, dus dat kan ze zich goed herinneren.Ze is nu bijna drie jaar…Zodra het weer kan, mag ze weer mee .Het eerste wat we gaan zaaien samen, zijn de doperwtjes, ras Vada, die ik heb besteld!We maken ons weer op voor een prachtig jaar!

Ik wens jullie ook een prachtig jaar toe, met of zonder moestuin!

5 Replies to “2019!”

  1. Veel plezier met ht tuinieren.Ik heb ook een grote tuin achter mijn huis.Momenteel heb ik gronwitloof,munt,peterselie en selder waar ik nog kan van genieten

  2. De bloempjes waar je de naam niet van weet zijn leeuwebekjes.De wilde soort heeft alleen gele bloempjes De gekweekte kunnen allerlei kleuren hebben

  3. Weer een n leuke blog om te lezen Margriet! Walter en ik wensen jullie t komende jaar nog meer tuinierplezier toe samen en met de kleindochters.Wij genieten soms mee van het resultaat….zoals de jam die Romy meebracht, heerlijk!

Leuk als je een reactie achterlaat!