De afgelopen week was het heerlijk weer en hebben we volop genoten van het op de tuin bezig zijn.In plaats van keihard werken waren er ook eens momenten dat we heerlijk konden zitten, genieten van de tuin, drankje erbij, bbq…..Nou zijn we niet echt van die stilzitters, dus gelukkig is er altijd wel iets te doen. Ieder seizoen kent zijn charmes, nu merk je toch al wel dat de herfst nadert, in de avond is het weer eerder donker en wordt het rond een uur of 9 toch ook wel kil.

De parkieten die veel op ons complex zitten, hadden de rijpe druiven ontdekt, dus ik heb ze snel geplukt voordat er niet veel meer van over zou zijn.Via marktplaats hebben we een fruitpers gekocht om de druiven mee te persen.Dat ging nog niet helemaal naar wens. Ben moet het apparaat wat aanpassen want op een gegeven moment kun je de pers niet verder meer draaien terwijl er nog genoeg druiven  in zitten. Nou was de oogst weer niet zo geweldig groot, een afwasteil vol, maar volgend jaar verwacht ik er meer van. Ik denk dat ik de pers ook voor de aalbessen en bramen kan gebruiken.Na het persen heb ik het sap opgekookt en in potjes gedaan.

De pompoenenoogst gaat ook door, inmiddels liggen er al aardig wat op de steenwagen en hebben dochter en zoon ze al gebruikt in recepten. Onze dochter heeft er pompoenwortel stoofpot met quinoa mee gemaakt [ simoneskitchen.nl] wat volgens haar erg lekker was.Daarnaast heeft ze nog pompoensoep gemaakt en veel ingevroren. Ze heeft de Jack O Lantern pompoen ervoor gebruikt Ze vond het snijden van de pompoen wel een soort van arbeidstherapie[ was veel werk]  Onze zoon heeft het gebruikt om er hapjes voor onze kleindochter mee te maken. Zij vriezen dat dan in, zodat ze snel een kant en klaar maaltijd hebben voor de kleine op dagen dat ze beiden werken. Hij heeft daar de flespompoen voor gebruikt.

Eindelijk valt er ook wat te oogsten bij de sperziebonen. Ik heb geloof ik 6 of 7 maal bonen gelegd en voorgezaaid, pas nu begint de oogst ervan.De tomaten raken op zijn eindje, ik heb nog 1 rijtje staan met kleine trostomaatjes. Ik heb daar wel al heel veel sap en saus van gemaakt. De San Mirzano tomaten heb ik ook afgelopen week voor het eerst gebruikt voor pasta saus, dit was er een fijne tomaat voor en ik kreeg er een dikke saus van. Helaas waren er veel tomaten aangetast door de pytophtera, zelfs in de kas.

de laatste tomaten hangen nog te rijpen
bloementuin

 

2 Replies to “naar de herfst”

  1. Margriet, Jullie hebben het er maar druk mee maar ook veel plezier van. Je tuinbonen gegeten van de week, heerlijk.
    De Cherrytomaatplantjes die ik kreeg van je doen het zeer goed. Ze lagen begin deze week heerlijk te rijpen in de Hollandse zon.
    Vandaag de tuin niet gesproeid, dit werd voor ons gedaan

Leuk als je een reactie achterlaat!