Ajuga reptans atropurpurea[ kruipend zenegroen]heeft roodbruin blad en blauwe bloemen.

Kruipend zenegroen als bodembedekker

Zenegroen (‘altijd groen’) is een populaire bodembedekker die snel hele matten kan vormen. Zijn populariteit dankt hij aan het goed onderdrukken van onkruid en zijn mooie blad dat de gehele winter aan blijft. Daarnaast kan hij prima uit de voeten onder de meeste omstandigheden. Door zijn uitgebreide wortelstelsel wordt hij ook op taluds aangeplant om erosie tegen te gaan. Er bestaan zo’n 40 soorten die afkomstig zijn uit Europa en Azië. Ook in ons land komt een aantal soorten gewoon in de natuur voor. Helaas zijn die niet interessant voor de tuin. Er is eigenlijk maar één soort die we daarin aantreffen: Ajuga reptans, kruipend zenegroen.

Wanneer bloeit de Ajuga reptans ‘Atropurpurea’?

Kruipend zenegroen bloeit in mei en juni met kleine blauwe lipbloemen. De violetblauwe schutbladeren blijven wat langer aan de plant, zodat je lang iets hebt om naar te kijken. Het is een goede bodembedekker voor vrij vochtige grond en wordt 15 (blad) tot 25 (bloem) centimeter hoog. Ook zien we hem nog wel eens terug in bakken of hanging baskets op schaduwrijke plekken.

Hoe onderhoud ik Ajuga reptans ‘Atropurpurea’?

De bekendste soorten prefereren een vochtige standplaats en groeien uitstekend in halfschaduw. De grond doet niet zoveel ter zake, maar een humusrijke zavelgrond is het meest geschikt. Snoei is nauwelijks nodig, hooguit een beetje inperken. In het voorjaar een lichte organische basisbemesting geven. Bij droogte gieten.. Na enige jaren oprooien en opnieuw uitplanten. Doe dit in het voorjaar

bron VT wonen

Van wat ik heb gelezen op internet zou deze plant lieveheersbeestjes aantrekken in je tuin. Ook bijen en hommels weten de bloeiende plant te vinden. OP de foto zie je een wolzwever.

wolzwever in het kruipend zenegroen