Volkstuin van Bemar

Allium

Allium Christophii

allium

Allium doet het goed in een vaas, je kunt er wel een week plezier van hebben. Zelf vind ik het zonde ze dan al af te knippen.

De allium bloemen drogen in de tuin aan de plant. Als ze helemaal vergeeld zijn kun je ze afknippen en thuis in een vaas zetten[ zonder water]. Ze zijn heel decoratief en je hebt er tot het volgend voorjaar plezier van.

Sierui

De allium heet ook wel sierui en als je de bloem afknipt weet je waarom, hij ruikt naar ui….

Doordat de steel zo sterk ruikt, hangt de bloem samen met heel veel bijgeloof. Vroeger gebruikten ze uien om boze geesten en kwaad te bestrijden – een allium was daar perfect voor. Oude Egyptenaren zagen de rokken van de ui als symbool voor eeuwigheid – daarom werden die afgebeeld op de graven uit die tijd. Volgens de Victoriaanse geschiedenis staan alliums voor voorspoed en geluk.

Etymologie
Allium komt van het Griekse aglis (knoflook), dat is ontstaan uit glis (iets kroms of rond), dat verwijst naar de grote paarse pluizenbol op de steel. Anderen beweren dat allium ook afkomstig zou kunnen zijn van het Keltische all (warm, scherp of brandend), dat slaat op de eigenschappen van deze fiere bloeier.

Geschiedenis
Het woord allium werd als eerste gebruikt door de Romeinen, namelijk voor knoflook. Later besloten ze het zichzelf makkelijk te maken en het woord voor alle planten uit de familie te gebruiken.Alle lookachtigen horen tot de narcisachtige familie.Zo zijn ook de daslook[ Allium ursinum] en de bieslook familie[ Allium schoenoprasum]

gebruikte bron Bloomon

allium
ook gedroogd is de allium mooi zet hem in een mooie vaas en je hebt een pronkstuk in huis.
voor macrofotografie ook geschikt object
%d bloggers liken dit: