rijpe besjes

Inca Gold Berry/Physalis Peruviana

Ananaskers:

De ananaskers is familie van de tomaat en aardappel. Dit is goed te zien aan de kleine haartjes op de takjes, net zoals de tomaat dit heeft. De vruchtjes zijn zoetzuur en zijn geschikt om jam mee te maken of om gewoon zo te eten.

Ananaskers [ook wel goudbes of incabes]komt in de natuur voor in Zuid-Amerika, met name uit de Andes.

Kweken:

Je kan de ananaskers onder glas voorzaaien vanaf eind maart en vanaf mei buiten planten. Je kan ook direct in mei buiten in de volle grond zaaien. De ananaskers kiemt en groeit vrij snel. Bij voorkeur zet je deze plant op een beschutte plek in de zon. Als je een kas hebt is dit ook een prima plek voor deze plant.

Oogsten:

Eind augustus kan je de eerste besjes oogsten. De besjes zijn rijp als de lampion er omheen dor begint te worden. Bewaar de oogst op een droge plek, niet in de koelkast.

Uiteindelijk lukt het vaak om een bes zo te laten indrogen dat het een zaadje wordt.Ik heb de bes al vier jaar.Oorspronkelijk kocht ik zaden bij Vreeken, maar daarna heb ik ze steeds van eigen zaad gekweekt.

Bron:Moestuinplanner.nl

ananaskers

Dippen in chocolade

Smelt 50 gram gesmolten chocolade en dip het vruchtje daarin zo dat tenminste de helft van de vrucht bedekt is met chocolade.Laat het op bakpapier drogen.Lekker bij de thee, koffie of zomaar tussendoor!

Drogen

verschillende stadia

One Reply to “Ananaskers”

Leuk als je een reactie achterlaat!