frisee andijvie

Andijvie behoort tot de bladgewassen. Het heeft een iets bittere smaak. Wij vinden andijvie vooral rauw lekker in stamppot en salades.Ik zelf vind het gekookt ook lekker,maar mijn man is daar geen fan van.Natuurlijk zijn er steeds meer recepten met andijvie te vinden op internet.Zo heb ik wel eens andijvierolletjes gevuld met gehakt gemaakt. Andijvie kent 2 soorten: breedbladige andijvie genoemd en krulandijvie (ook wel frisée genoemd). De breedbladige andijvie is vanwege de wat stuggere bladen meer geschikt voor het koken en stoven.De bladeren van de frisée andijvie zijn zachter en daarom naast koken of stoven ook geschikt om rauw te verwerken. Deze soort hebben wij altijd.

PLANT

Andijvie is éénjarig, de plant groeit snel en is bijna het hele jaar te telen.Let dan wel op welk soort je kiest. Wij vinden zelf de frisée soort erg lekker.

sla zaaien

TEELT

Wanneer andijvie wordt gezaaid bij een te lage temperatuur (minder dan 15 C) is er veel kans dat de krop niet voldoende uitgroeit en al snel zal doorschieten. Zaaien voor zomerteelt vanaf maart-april onder glas, vanaf mei tot juni in de vollegrond. Zaaien voor winterteelt vanaf half juni tot eind juli. De planten kunnen 4 weken na het zaaien worden uitgeplant. Plantafstand 30 x 30 cm. Op deze afstand groeien de planten niet zo snel tegen elkaar, wat de kans op ‘smetten’ (rotting) vermindert. Oogstbaar vanaf juni tot december afhankelijk van zaaitijd. Andijvie kan op verschillende grondsoorten worden geteeld, maar de vochtvoorziening moet goed zijn. Verlangt een humusrijke, losgemaakte bodem, die voldoende kalk bevat en niet te zwaar is bemest. Het gewas heeft veel en regelmatig vocht nodig om vlot te kunnen doorgroeien. Korte droogteperiode kan leiden tot groeistilstand met bloemstengel vorming tot gevolg. Krulandijvie kan snel rand vertonen als er tijdens de teelt groeistoornissen optreden. [bron vd Wal]

Slakken

Nadeel van andijvie in de volle grond, zijn op ons complex de naaktslakken. Het stikt ervan.Ik heb daar geen remedie voor gevonden.Soms gaat het een tijd goed,bij de winterandijvie zag ik er niet 1.Maar dat zal met de temperatuur te maken hebben gehad.Vroeg in het voorjaar zie ik er vaak ook niet een.En dan ineens, zo maar 10 van die dikke naaktslakken onder in de krop.Dan lust ik het echt niet meer, hè!

Op instagram kreeg ik tips van andere moestuinierders, bv goed wassen of gooi er koffiedroes omheen, daar houden ze niet van. Dan mag je wel liters koffie drinken denk ik dan, want met die paar padjes van ons kom ik nergens. Ook een tip was, strooien met slakkenkorrels van Ecostyle. Dat heb ik gedaan, een heel pak leeg op meerdere plekken in de tuin.Bij de sla, de paprika, de selderij, de knolvenkel, de knolselderij, de worteltjes….Maar ook de hosta’s ,mijn zinnia’s , de afrikaantjes.Wat een veelvraten zijn het, die dikke slijmerige viezerds! Ook strooien met paneermeel, vallen met bier, het hielp niet.De andijvie had ik in de verhoogde bakken staan, dus dat heeft ze ook niet tegengehouden.

Deze week zag ik het werkelijke toppunt: er hingen er wel een stuk of zes in de peultjes en waren zich daaraan tegoed aan het doen! Voor straf heb ik iedere naaktslak die ik tegenkwam doormidden geknipt. Het waren er misschien wel 50 of meer……Maar die kroppen zijn in de compostbak beland, als ik eraan denk dat die slakken ook wel 400 eitjes kunnen leggen, durf ik het niet aan.Ook niet goed gewassen……..Zit tussen de oren hè!