Anjer

anjer
anjer
anjer
een vaasje anjers uit eigen tuin
  • Dianthus plumarius plumarius ‘Albus Plenus’

De anjer is een geslacht van ca 300 soorten polvormende vaste planten uit Europa en Azië dat tot de familie van de Caryophyllaceae behoort.

Bijna alle anjer soorten hebben smalle, grasachtige, blauwgroene tot grijsgroene bladeren, de bloemen zijn enkelvoudig met vijf gekartelde bloemblaadjes die bijzonder krachtig, zoet, kruidig geuren, de lengte van de bloemstengel wordt bepaald door de soort en de kleur varieert van roze, violet, bijna wit tot tweekleurig.

Standplaats : Anjers houden van een open standplaaats in een goed doorlaatbare, humeuze , licht vochtige (in de zomer) grond, de grond mag best ook wat kalk bevatten en regelmatig bemest worden. Anjers en zeker de steenanjer ( D. deltoides en zijn tuincultivars) zijn geschikt voor de rotstuin en spleten in muren .

  • Dianthus plumarius plumarius ‘Albus Plenus’ (witte Grasanjer, Tuinanjer, Feder-Nelke, Common Dianthus)

bloeit van mei tm juli

Deze anjersoort is voor mij speciaal, de moederplant stond ooit bij mijn opa in de tuin.Hij had langs het pad langs het huis een hele rand met deze anjers. Er ging een stek naar de tuin van mijn ouders, en van daaruit kwam de stek bij mij.

 

Dianthus caryophyllus

De tuinanjer geeft heerlijk geurende, dubbele roze bloemen.

De bloemen geven een pittige kruidnagel geur die veel vogels en insecten aantrekt die van nectar houden.

De geurige bloemblaadjes kunnen worden gebruikt als garnering in salades, om fruit smaak te geven of in fruitsalades. De bloem kan ook goed geplukt worden om in de vaas te zetten

Symbolische betekenis anjer

De anjer staat symbool voor veel zaken: zo is de witte anjer een symbool voor waardering van veteranen. Ook gebruikte Prins Bernhard de witte anjer als teken van verzet. Daarbij wordt de bloem ook gezien als ‘vrijwilligersbloem’, vanwege de symbolische betekenissen: toewijding en doorzettingsvermogen. De anjer heeft talloze symbolische betekenissen, meestal per kleur verschillend. Zo staat wit voor pure liefde en geluk, licht rood staat voor bewondering en de donkerrode variant betekent liefde en genegenheid. Bij de anjer is dus altijd wel een mooi verhaal te verzinnen, dit maakt deze bloem in vrijwel elke situatie geschikt om te geven. [bron Fleurop]

1 gedachte over “Anjer

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: