Volkstuin van Bemar

Anjer

De anjer is een geslacht van ca 300 soorten polvormende vaste planten uit Europa en Azië dat tot de familie van de Caryophyllaceae behoort.

Bijna alle anjer soorten hebben smalle, grasachtige, blauwgroene tot grijsgroene bladeren, de bloemen zijn enkelvoudig met vijf gekartelde bloemblaadjes die bijzonder krachtig, zoet, kruidig geuren, de lengte van de bloemstengel wordt bepaald door de soort en de kleur varieert van roze, violet, bijna wit tot tweekleurig.

Standplaats : Anjers houden van een open standplaaats in een goed doorlaatbare, humeuze , licht vochtige (in de zomer) grond, de anjer houdt ook van wat kalk en mag regelmatig bemest worden. Ik geef zelf wat kalk in het vroege .

Anjers en zeker de steenanjer zijn geschikt voor de rotstuin en spleten in muren . In de winter blijft hij groen. Hij oogt best rommelig, maar geen zorgen want in het voorjaar komt hij weer helemaal bij.

Dianthus plumarius plumarius ‘Albus Plenus’

Ook wel genoemd: grasanjer,Tuinanjer, Feder-Nelke, Common Dianthus)

anjer
anjer

Deze anjersoort is voor mij speciaal. De moederplant stond ooit bij mijn opa in de tuin. Hij had langs het pad langs het huis een hele rand met deze anjers. Als ze bloeiden geurde het fantastisch! Er ging een stek naar de tuin van mijn ouders, en van daaruit kwam de stek bij mij.Stekken kun je deze soort het beste na de bloei.

anjer
een vaasje anjers uit eigen tuin

Dianthus caryophyllus

De tuinanjer geeft heerlijk geurende, dubbele roze bloemen.

De bloemen geven een pittige kruidnagel geur die veel vogels en insecten aantrekt die van nectar houden.

De geurige bloemblaadjes kunnen worden gebruikt als garnering in salades, om fruit smaak te geven of in fruitsalades. De bloem kan ook goed geplukt worden om in de vaas te zetten

Symbolische betekenis anjer

De anjer staat symbool voor veel zaken: zo is de witte anjer een symbool voor waardering van veteranen. Ook gebruikte Prins Bernhard de witte anjer als teken van verzet. Daarbij wordt de bloem ook gezien als ‘vrijwilligersbloem’, vanwege de symbolische betekenissen: toewijding en doorzettingsvermogen. De anjer heeft talloze symbolische betekenissen, meestal per kleur verschillend. Zo staat wit voor pure liefde en geluk, licht rood staat voor bewondering en de donkerrode variant betekent liefde en genegenheid. Bij de anjer is dus altijd wel een mooi verhaal te verzinnen, dit maakt deze bloem in vrijwel elke situatie geschikt om te geven. [bron Fleurop]

Een gedachte aan “Anjer

  1. Pingback: Zit tuinieren in je bloed? ~ Volkstuin van Bemar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: