Volkstuin van Bemar

Aubergine

De aubergine is een plant uit de nachtschade familie.
De in Nederland en België meest verkochte aubergine heeft een glanzende donkerpaarse schil (de kleur aubergine is ernaar vernoemd) en bijna wit vruchtvlees. De smaak is bitter tot neutraal en zit voornamelijk geconcentreerd in de schil. Dat heeft het voordeel dat aubergine met bijna elk ander ingrediënt kan worden gecombineerd. In het bijzonder met ‘stevige’ smaakmakers als knoflook of geurige groene kruiden als marjolein en basilicum. Eenbekend gerecht met aubergine is moussaka, uit de Griekse keuken,

Eet aubergine nooit rauw. De stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken. Solanine is zeer hittebestendig. Door verhitten wordt het solaninegehalte echter wel lager en het risico van maag- en darmklachten is dan erg klein. Invriezen kan alleen in bewerkte vorm.

aubergine “Black Beauty”

In 2017 hebben wij voor de eerste keer aubergines gekweekt, zowel in de kas als buiten.De oogst buiten was eigenlijk veel beter als in de kas.Hierdoor hebben we in 2018 alleen maar buiten gekweekt.Het werden mooie grote vruchten, misschien ook omdat het zo’n warme zomer was.

aubergine in de kas
in de kas werden de vruchten minder groot en per plant kwamen er maar plm 3
%d bloggers liken dit: