
Basilicum:
Basilicum is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Het heeft veel zon nodig en komt in Nederland niet in het wild voor.Basilicum heeft een uitgesproken smaak, verse basilicum kook je niet mee, maar voeg je pas toe aan een gerecht als dat klaar is,Het past in sauzen bij kip of vis, en geeft een bijzondere smaak.Als het gedroogd is, verliest het van zijn aroma. Ook als het ingevroren is, verliest het aan smaak. Vers is het natuurlijk het lekkerste.
Het kan in potten gekweekt worden, maar ook in de volle grond. Zet het op een beschutte, zonnige plaats .Basilicum kan niet tegen nachtvorst.Er zijn veel soorten basilicum. Hieronder wat wij in de tuin hebben gekweekt
2017: grootbladige basilicum
2017:Griekse basilicum “Minette”
2018:rest van de zaden van 2018
2019 en 2020: Grootbladige basilicum
2020: Basilicum Siam Queen
Basilicum Siam Queen is afkomstig uit Thailand heeft een pittig aroma. Het blad heeft een heerlijke kruidige, aromatische smaak en zit tussen kaneel en anijs in. Pas op het laatste moment aan een gerecht toevoegen. De topbladeren kleuren van groen naar rood. Zaaien onder glas, zaden niet bedekken, licht aandrukken en vochtig houden. Als de plantjes voldoende groot zijn uitplanten in potten en bakken of op een warm plekje in de volle grond. Ook als sierplant in potten heel fraai.[ bron van der Wal ]Deze basilicum bloeit ook mooi, kijk maar:
Verse basilicum invriezen:
Pluk de blaadjes van de steeltjes af
Was ze goed
Droog ze voorzichtig al deppend af, of laat ze op keukenpapier of op een schone theedoek drogen
Druppel wat olijfolie over de basilicum terwijl je het fijnhakt. Olijfolie zorgt ervoor dat de blaadjes niet donker worden als ze worden ingevroren, en het geeft een lekkere smaak. Gebruik ongeveer 2-3 eetlepels olie.
Vul bakjes met de hoeveelheid die jij wenst en vries ze in