In de loop van onze “tuincarrière” hebben wij de natuur meer leren kennen op microniveau.Overal om je heen zijn beestjes………….

Als je aan de natuur denkt dan zien je vaak  landschappen, bossen, bergen en stranden in je verbeelding. De natuur in al haar grootsheid. In de vakantie en op vrije dagen trekken velen er graag op uit om van de natuur te genieten, om hun hoofd leeg te maken en te ontspannen.Kijk je dichterbij in je eigen tuin op micro niveau dan is de natuur kleurrijk en bijzonder.Kijk naar mossen of hoe onkruiden groeien, het zijn soms kleine landschapjes.

Als je bezig bent in de aarde of in de planten kom je veel kleine beestjes tegen en soms ook wat grotere.Een tuin deel je met de dieren die er leven, sommige verwelkom je, anderen vervloek je soms. Ze maken echter allemaal deel uit van het zelfde stukje groen als wij en als je goed beschouwt, zijn wij te gast bij hen…………

Iedereen kent wel de pissebedden, mieren,oorwurmen, vlinders, hommels of bijen etc Sommige ken ik van naam, soms zie ik iets wat ik nooit eerder gezien had. Op de app die Ben op zijn telefoon heeft staan, zoeken we dan wat het kan zijn.

Onder een greep uit wat we zoal zagen en wat we op de foto gezet hebben.

Hieronder: deze plukte ik afgelopen week uit de perenboom, dacht dat het een omgekruld blad was .Opeens bewoog het blad in mijn hand, ik schrok ervan…Toen we het dier goed gingen bekijken, was het een wonderlijk soort rups met 1 hoorn op zijn kop.In de app vonden we dat het de rups is van een ligusterpijlstaartvlinder. Dit is een nachtvlinder.Hij was zo’n 10 cm lang en 1,5 cm dik Er schijnen wel 18 verschillende pijlstaartvlinders in ons land voor te komen.Ze eten zich van juli tot november vol met bladeren en dan graven ze zich als een mol in de grond, diep genoeg om niet te bevriezen.Onder de grond verpoppen zich tot vlinder en in het voorjaar moet de vlinder zich weer uit de grond wurmen.

 

Een ander insect wat we afgelopen week in de schuur aantroffen was de groene sabelsprinkhaan.Die naam kenden we ook niet hoor, ook geleerd uit de app. Ben heeft hem gevangen en buiten gezet, hij bleef nog even netjes zitten voor de foto. Ik vraag me wel af hoeveel deze wel niet op kan eten op zo’n tuin als die van ons….Ook deze was wel een centimeter of 12.

Beestjes die wij als tuinders van harte welkom heten zijn de lieveheersbeestjes.Zij eten de luis in onze gewassen. Ze hebben vaak rode, gele, witte, zwarte en oranje kleuren en zijn vaak gestippeld. De meeste lieveheersbeestjes leven ongeveer een jaar. Het aantal stippen zegt dus niets over de leeftijd.Het lieveheersbeestje wordt hier ook vaak kapoentje genoemd. Waar die naam vandaan komt vond ik op Wikipedia:

kapoen of kapoentje de benaming voor het lieveheersbeestje in bepaalde streektalen. De haantjes in de biologie zijn een groep van vegetarische bladkevers, met elk hun eigen waardplant, maar in het spraakgebruik staat haantjes vaak voor kleine kevers in het algemeen, waaronder het lieveheersbeestje.

hieronder een foto van een lieveheersbeestje in onze appelboom, duidelijk is de luis er boven te zien.

Hierboven een foto van onze kleindochter die deze gevonden had. Dit blijkt een emelt te zijn, de larve van een langpoot mug.

Zij is niet vies van beestjes tot nu toe, hieronder aait ze de slak die ze toen wel heel lief vond.

slak aaien
slak aaien

slakken

vogelvoederplank

 

2 Replies to “Beestjes,beestjes,allemaal beestjes……”

  1. Ik vind het een feest om te lezen en te leren wat er zoal groeit en bloeit en kruipt….Leuk toch om je kleinkind al vroeg kennis te laten maken met ‘enge’ kruipende kriebelende beestjes…

Leuk als je een reactie achterlaat!