Wat je wel kunt gebruiken is:

  • grasmaaisel
  • kruidachtige planten
  • groente- keukenafval, koffiedroes en eierschalen
  • stro
  • stalmest
  • gras
  • hooi
  • en verder alle tuinafval (stengels, blad, stelen, vruchten, takken, etc.)

Het is belangrijk dat je zorgt voor een goede mix van grove en fijne delen . De fijnere delen (bijvoorbeeld gras, bladeren en keukenresten) bevatten de meeste waardevolle stoffen die omgezet zullen worden naar compost. Toch zijn ook de grovere delen nodig. Grovere delen (bijvoorbeeld takjes en houtsnippers) breken veel langzamer af, maar doordat ze groter zijn maken ze het geheel luchtiger. Daardoor kan lucht beter doordringen en water weglopen.

Menging van vers materiaal door materiaal dat al even bezig is te composteren helpt om het proces te versnellen.

Onkruid

Hoewel onkruid ook goed gecomposteerd kan worden, doen wij dit zelf niet.Als de temperatuur in de compost niet hoog genoeg wordt, zullen alle onkruidzaden gewoon kiemkrachtig blijven waardoor je in het voorjaar weer meer onkruid moet wieden. Wij verzamelen het daarom en brengen het weg.In het stuk over permacutuur heb ik geschreven dat je het eigenlijk moet gebruiken om weer terug opgenomen te laten worden in de tuin vanwege de voedingswaarde die het oplevert. Zover zijn wij echter nog niet.

Momenteel hebben wij twee grote compostbakken in de tuin.Ieder jaar hebben wij na de winter prachtige compost, die heerlijk naar bosgrond ruikt. We verspreiden dat dan over de tuin. Alhoewel het veel lijkt, is het nooit voldoende voor de hele tuin. Nu onze tuin dit jaar veel groter is geworden hadden we wel twee bakken nodig. In de nieuwe tuin zijn we begonnen met eerst alleen grasmaaisel erin te doen, wat wel heel snel verteerd.Je voelde de warmte ook goed als je je hand er op hield.  Eind van het seizoen zat de eerste bak zo vol, dat we uiteindelijk bovenop het gras ook ander afval zijn gaan gooien.Ben gebruikt compostversneller, zodat het niet anderhalf jaar hoeft te verteren.Alhoewel er verschillend over geoordeeld wordt, zijn wij er wel tevreden over.

Onder een foto van onze eerste compostbak, het was een van de eerste dingen die we gemaakt hebben. De foto is van 2014compostbak

 

Koffiedroes

Apart wil ik  het gebruik van koffiedroes benoemen in de moestuin.Dit bevat relatief veel stikstof, fosfor en kalium. In het jargon en opschrift van tuinmest zijn dat: N, P en K. Dit zijn  ook de belangrijkste bestanddelen van (kunst)mest voor de tuin.

Eigenlijk ligt het best voor de hand dat koffiedroes zo voedzaam is. Het bestaat natuurlijk uit fijngemalen bonen.

Koffiedroes maakt de grond mild zuur, je moet dus een beetje opletten of je planten daar tegen kunnen. Daarnaast moet je, zoals met alle meststoffen voorzichtig zijn, want “Overdaad schaadt”. Met een beetje pech krijg je lange, slappe stengels of juist enorm veel blad terwijl je liever tomaten oogst. Omdat koffie ook een beetje zout is, wordt het afgeraden voor potplanten.

Wormen

Wormen zijn dol op koffie,wormen zorgen voor beluchting en bemesting van de grond. Goede tuingrond bevat veel wormen.Je kunt ook een wormenbak maken met alleen koffiedroes, zie  verder  in bijvoorbeeld bijgevoegde link  https://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/167851-binnenshuis-composteren-compost-maken-met-een-wormenbak.htmlearthworms are a vital component to breaking down compost

In de gewone siertuin is het gebruik van koffiedroes ook aan te raden om katten uit de bloemenperkjes te weren,. Katten hebben een hekel aan koffiedroes en laten je tuin met rust.

Naaktslakken bestrijden

Zelfs bij de meest diervriendelijke tuinier is de naaktslak niet geliefd. Ook daarvoor biedt de koffie uitkomst  Net als bij de wormen is de cafeïne hier de werkzame stof, maar dan omgekeerd. Voor slakken is cafeïne een gifstof.

Bewaar koffiedik niet te lang. Vooral als je het in een afgesloten bak bewaart, kan het gaan schimmelen. Dus hergebruik het het liefst direct of bewaar het een paar dagen.Vooral planten als rododendrons en hortensia’s en  houden wel van wat koffiedik. Koffiedik is namelijk licht zurig en  deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat je wortelen, pompoenen en tomaten het heel goed doen met net dat beetje extra!Vanwege het hoge gehalte stikstof is het ook goed voor de compostbak

Voor wie dit blog leest en interesse heeft in zaden.Ik heb van een aantal bloemen zaad opgevangen en dit is te bestellen.Zie boven aan de startpagina de tab “zaden bestellen”