De bergcentaurie (Centaurea montana) is een vaste plant, die behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). De soort wordt veel in siertuinen aangeplant. Van hieruit is de plant in Nederland vaak verwilderd. Van nature komt de plant voor in Midden- en Zuid-Europa.

De plant wordt 30-60 cm hoog en heeft langwerpige tot lancetvormige bladeren, die van boven spoedig kaal worden. De bladeren zijn tot 4 cm breed en lopen langs de stengel af.

De bergcentaurie bloeit van mei tot september met bloemhoofdjes, die bestaan uit buisbloempjes. De bloemkroon van de randbloemen is blauw en die van de andere bloemen roodachtig. De omwindselbladen zijn franjeachtig ingesneden en hebben aan de top geen stekel.

Bron Wikipedia

De bergcentaurie staat ook wel bekend onder de naam korenbloem

Geliefd bij………

Slakken zijn gek op deze plant. In het natte en koude voorjaar 2021 was mijn tuin vergeven van de naaktslakken en in mindere mate huisjesslakken.Ze aten grote gaten in de bladeren van de plant, dus uiteindelijk heb ik ze half juni afgeknipt. De meeste bloemen waren toen uitgebloeid. De plant loopt vanzelf weer opnieuw uit.

Leuk als je een reactie achterlaat!