
De chinezen kenden de bieslook al 3000 jaar voor christus. Het hoort in warme streken thuis,maar komt bij ons ook op vochtige plaatsen in het wild voor.
Bieslook (Allium schoenoprasum) (ook: pijpgras) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). De plant is verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook. Bieslook heeft een uiensmaak,maar dan iets zachter en aromatischer.
Gebruik
In de keuken is bieslook een fijn kruid om te gebruiken. Van de bieslook gebruik je vooral de jonge, dunne stengels. De stengels snipper je fijn,waardoor kleine ringetjes ontstaan. Ook de bloemen zijn eetbaar. Deze zijn geschikt als garnering van gerechten.
Bieslook kun je niet meekoken omdat dan de smaak verdwijnt. Vers is het heerlijk in veel gerechten, snipper het fijn door de sla,aardappel, over een eitje, worteltjes etc Bieslook is ook lekker om te gebruiken bij kwark of platte kaas en kaasbereidingen, marinades en sauzen. Als je soep serveert kun je op het laatste moment wat gesnipperde bieslook toe voegen, heerlijk !
Het meest bekende gebruik is in eiersalades en in kruidenboter.
Bieslook gebruik je vers, zo van de plant geknipt. Je kunt het echter ook in de diepvries bewaren. Zelf heb ik dat nog nooit geprobeerd.

Oogsten
Men kan het hele jaar oogsten en is een gemakkelijk plant voor bloempotten op het terras.Het is goed te combineren met peterselie. Let er wel op dat je de pot voldoende water geeft.
Snoeien
Het is goed om regelmatig de bladstengeltjes af te knippen, de plant groeit steeds weer aan.
Knip de bloemen op tijd af, zodat de plant zijn energie kan blijven stoppen in het produceren van nieuw blad en niet in het aanleggen van zaad.
Zaaien kan rond eind maart en eind augustus, maar scheuren is eenvoudiger: steek een stuk van de plant af met een spade en plant deze opnieuw. Dit kan men het beste doen in de lente. Laat je de plant tot bloei komen, dan zaait hij zich zelf verder en wordt de pol steeds groter.
Bijen bezoeken een bloeiende bieslook plant graag.

Plaats
Graag staat bieslook op een kalkrijke vochtige goed bemeste bodem, je kunt de grond ook verrijken met koffiedik. Het houdt van een zonnige plaats, maar mag niet uitdrogen. Plant bieslook na vier jaar op een andere plaats.