Ik ben altijd gek geweest op krootjes zoals ze bij ons thuis genoemd werden. Lekker met een uitje en een scheutje azijn erdoor, spekjes erbij en sla. Heerlijk! Als kind koos ik dit zelfs als mijn verjaardagseten. Menig kind wilde patat of pannenkoeken maar ik niet.Ik koos krootjes tot ongenoegen van mijn moeder die voor de hele familie die bleef eten, dit moest klaar maken.

Laatst waren wij in Polen en aten in een restaurant. Vanaf de kaart die in het Engels beschikbaar was, koos ik carpaccio.Ik verwachtte de vleesvariant te krijgen,maar het was een carpaccio van bieten. Hij was erg lekker, dus reden genoeg om hem thuis uit te proberen.

Ik denk dat dit recept het benaderd……

Bietencarpaccio naar Pools recept:

Benodigdheden:

1 gemiddeld grote gekookte biet per persoon, 1 pakje fetakaas, 1 zak rucola of rucolamix, handjevol walnoten (of meer naar smaak), 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel rodewijnazijn, 1 theelepel honing, 1 theelepel[ grove] mosterd, peper en zout

Bereiding

  • Snijd de gekookte biet in zo dun mogelijke plakjes. Dat gaat het best met een rasp, een soort schaaf voor groenten die je aan twee zijden kunt gebruiken.Grove rasp voor bv komkommer en de plakjes schaaf voor deze bieten of ook voor komkommerplakjes. Een handig ding!
  • Verdeel de plakjes over een mooi bord.
  • Meng de walnoten in een kommetje met wat honing en rooster ze in een pan tot de honing verkleurt. Laat afkoelen.
  • Maak een dressing voor de olijfolie te kloppen met de azijn en honing en maal er wat peper en zout over.
  • Pak een handjevol rucola en hussel er wat dressing door. Leg de rucola midden op de bieten.
  • Verdeel er de walnoten en stukjes feta omheen. Maak nog wat peper over het gerecht.

Eet smakelijk!

Leuk als je een reactie achterlaat!