bietjes
Bietjes kweken
biologische zaden

Zaaien:
Bieten kun je prima in de volle grond zaaien. Vanaf half maart kun je direct in de volle grond zaaien.Maak geultjes van 2 cm diep en leg hierin de zaden op een afstand van 5 cm. Vaak gaat het om een kluwen die meerdere zaadjes bevat. Daarom moet je de planten na opkomst uitdunnen, omdat ook meerdere zaadjes uit kunnen komen.Zelf vind ik het prettiger ze voor te zaaien in een tray en daarna uit te poten. Zijn de plantjes 5 cm groot, dan kun je ze buiten uitplanten op een afstand van 30 x 10 cm. Geef zeker de eerste tijd flink water en bescherm ze tegen al te felle zon.

Vruchtwisseling

In de vruchtwisseling horen ze in het vak van de wortelgewassen, maar in vergelijking met uien, worteltjes en de andere wortelgewassen hebben krootjes wat meer voeding nodig.

Oogsten
Bietjes hoeven niet rijp te worden en kun je dus oogsten wanneer je wil. Als je in de zomer hier en daar wat bietjes uit het rijtje trekt, zorg je ervoor dat de overige planten wat meer ruimte krijgen. De kleine bietjes zijn prima eetbaar en na 10 minuten koken gaar.

Van huis uit ben ik om ze krootjes te noemen. Ik ben er zelf gek op en tot nu toe hebben we ieder jaar een flinke oogst gehad.Ik kook ze en vries ze in, zowel geraspt als ook in blokjes en in dunne plakjes.Voor allerlei doeleinden te gebruiken.De plakjes gebruik ik als bietencarpaccio en de blokjes in een pastasalade.

bietencarpaccio
bietencarpaccio

Gekweekte rassen:

  • 2016:Boro f1 hybride
  • 2017: Beta Volgaris, platronde rode biet
  • 2018: Bolivar: Ronde rode biet ‘Bolivar’ is een uitstekende ronde rode biet voor de zomerteelt. Vormt een uniform en groeikrachtig gewas met dieprode, mooi ronde knollen met inwendige goede kleur en zachte huid. Voor oogst zowel tijdens de zomer als de herfst.
  • 2019: rest van de zaden van Bolivar van 2018