februari 2021 in de sneeuw
februari 2020
bloemen in april in de blauwe bes struik
eind mei blauwe bes
Bloemen in de Bluegold
Vaccinium corymbosum ‘Bluegold’

 Blauwe bessen zijn zeer gezond en nog lekkerder wanneer je ze uit eigen tuin kunt plukken.  Deze blauwe bessenstruik is een cultivar van de uit Noord-Amerika afkomstige Vaccinium corymbosum. Niet te verwarren met de in Nederland en België inheemse bosbes (Vaccinium myrtillus). Ze zijn wel familie van elkaar. De blauwe bes bloeit in het vroege voorjaar met roomwitte bloemen die verschijnen aan overjarige scheuten. In de zomer ontwikkelen zich bessen die aanvankelijk een blauwgroene kleur hebben en tijdens de rijping blauw kleuren. De bessen zijn groter dan die van de bosbes.

Bluegold groeit rechtop. De vruchten hebben een goede smaak en zijn zoet met een subtiele zurige toets; ze zijn middelgroot en vast. De poederblauwe vruchten zijn rijp in juli/augustus. Staat bekend als een gezond ras.

De Vaccinium corymbosum ‘Bluegold’ is een zelfbestuivend ras met een hoge productie. De pluk valt rond het begin van augustus maar dit is voor een deel afhankelijk van het weer en standplaats. In totaal kan de plant een hoogte bereiken van ongeveer één tot twee meter. De exacte hoogte is te sturen d.m.v. snoei. Ook vogels zijn dol op de rijpe vruchten dus het is zaak om ze op tijd te plukken of de struik af te dekken.

Snoei en Onderhoud:

De blauwe bes groeit het beste op een zonnige standplaats. Belangrijk is de bodem; deze moet goed zuur zijn en goed in staat zijn om het vocht vast te houden. Dit kan worden bereikt door de plant in tuinturf te planten. Als u geen turf gebruikt bij het planten is de kans op een teleurstelling groot.

Naast het planten in turf is het ook belangrijk om ieder jaar rondom de voet van de plant een laag turfstrooisel, eventueel in combinatie met gecomposteerde bladeren, aan te brengen. Dit noemen we mulchen. Snoeien kan het beste in de wintermaanden. Zorg voor een open struik zodat licht en lucht tot diep in de struik kan doordringen. Snoei kruisende takken dus weg. [bron tuinplantenwinkel.nl]

 
  • Vaccinium corymbosum ”bluecrop”:

In het Nederlands “blauwe bes” genaamd, is een middelgrote tot grote bladverliezende struik met glanzende, ovale, donkergroene bladeren die in de herfst mooi oranjerood kleuren. Deze blauwe bes bloeit in de maand mei, is voldoende zelfbestuivend, maar zal voor een extra opbrengst toch best een extra variëteit kunnen gebruiken. De vruchtproductie is hoog. De stevige blauwe bessen zijn vrij groot, voorzien van een waslaag en zijn bijzonder smakelijk. Ze zijn zoet met een licht zure bijsmaak. Deze blauwe bes is zeer goed winterhard, houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw en verlangt een zure, humusrijke, goed doorlaatbare, licht vochtige grond. Over het algemeen is blauwe bes goed ziekte resistent.

bronhttps://www.willaert.be/nl/plant/VACCINIUM+CORYMBOSUM/VACORYMB

blauwe bes in bloei

het blad verkleurt mooi naar rood in de herfst