In onze tuin staat de braam : ‘Rubus fruticosus ‘Chester Thornless’. Dit is een mooi doornloos bramenras met grote zoete vruchten. De bramen zijn vrij laat rijp, ongeveer aan het einde van augustus.Ze smaken heerlijk en er komen veel bramen aan de struik. Deze braam groeit het beste in de zon of halfschaduw. Veel zon zorgt voor zoetere vruchten.

Snoei en Onderhoud:

Bramen maken ieder jaar lange nieuwe scheuten die je het beste kunt aanbinden. Hiervoor kun je draden spannen, gebruik maken van een gaaswerk of van de schutting. De meeste bramen verschijnen op 2-jarige scheuten. Oudere scheuten snoei je aan het einde van de winter helemaal weg. Nieuwe scheuten bindt je in de zomer tussen de vruchtdragende scheuten op. Kies alleen voor de meest vitale scheuten en snoei de rest meteen weg.braan

Naast bovenstaande braam hebben we ook de Thornless Evergreen.Deze braam geeft wat kleinere vruchten dan de Chester Thornless.Hij is deels groenblijvend in de winter. De vruchten zijn rijp vanaf augustus.Bramen pluk je als ze goed rijp zijn, dan smaken ze het beste.