Wanneer zaai ik broccoli?

Zaai broccoli tussen half maart en eind juni voor het beste resultaat. Je kunt de broccoli dan oogsten tussen augustus (voor de in maart gezaaide planten) en eind oktober (voor de in juni gezaaide planten).

Omdat broccoli niet goed tegen schommelingen in vocht, voeding en temperatuur kan kun je haar het beste in een potje van 9 centimeter voorzaaien, zo’n potje droogt minder snel uit dan bijvoorbeeld een klein potje van 5 centimeter. Vul de potjes met potgrond en zaai maximaal 3 zaden per potje. Dek de zaden af met maximaal 0,5 centimeter grof zand of een heel dun laagje potgrond. Bij een temperatuur van ongeveer 15 graden kiemen de zaden binnen 10 dagen. Per potje wil je 1 sterke en gezonde zaailing overhouden

Verzorging

Broccoli heeft veel voeding nodig (want ze maakt grote planten, volwassen broccoliplanten kunnen wel 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden). Geef om die reden in de volle grond ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten algemene moestuinvoeding, volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Ziektes en plagen

De koolvlieg (en de larven) en vogels zijn gek op zaailingen van broccoli: bescherm je broccoli dus heel goed! Je kunt met bepaalde constructies (koolkragen) de voet van de broccoli beschermen tegen de eitjes van de koolvlieg. Vooral duiven vinden jonge koolplantjes lekker.

Oogsten

Broccoli moet je echt op het juiste moment oogsten, anders schiet ze al (bijna) door en verliest de groente haar smaak. Rond oogsttijd kun je het beste elke dag even controleren, en wanneer het zover is oogst je de hoofdstronk als eerste. Vaak ontstaan er enkele weken daarna nog een aantal zijroosjes. Zoals met zoveel groenten is broccoli het lekkerst als hij heel vers is, maar je kan broccoli nog een aantal dagen bewaren in de koelkast, in een zak om uitdroging te voorkomen.

Goede buren: selderij, kamille, dille, rozemarijn, salie,

Slechte buren: Oost-Indische kers, oregano, aardbei, tomaat

rups van een koolwitje in de broccoli

Leuk als je een reactie achterlaat!