Drie jaar geleden hebben wij een keer bruine bonen gezaaid op onze tuin.Ik had toen niet zo’n goede plek uitgekozen, waardoor ze in de weg lagen op de grond.Ik had wel een weckpot van een liter vol met eigen bruine bonen, die ik toen gekookt heb.De jaren daarna heb ik ze niet meer gehad, maar omdat het toch wel lekker was, nemen we ze dit jaar weer.Ik ga ze nu wel langs stokken laten groeien,dat lijkt mij beter dan over de grond te laten kruipen.De soort heet Noord-Hollandse Bruine.

Zaaien

Bruine bonen kun je vanaf half mei tot eind juni ter plaatse zaaien.Je kunt ze ook eerder onder glas zaaien in potjes of zaaibakjes, doe dit dan vanaf half april. Je kunt de plantjes dan uit poten als ze plm 10 cm hoog zijn.

Als je ze meteen op de plek van bestemming zaait, kun je ze in een rij leggen of in een groepje van plm 5 bij elkaar.Leg je ze in een rij, dan is de zaaiafstand 10 cm, de afstand tussen de rijen 50 cm. Leg je ze in groepjes dan houdt je ook 50 cm tussen de groepjes aan.

Bonen houden van warmte, zaai buiten pas als de temperatuur minimaal 18 graden is.Bij droogte extra water geven.

Bemesten

Gebruik geen verse stalmest op het stuk waar je de bonen wil hebben.

Oogsten

Afhankelijk van de tijd wanneer je gezaaid hebt, zijn de bonen vanaf juni tot in oktober te oogsten.
Wanneer de peulen geel worden is het tijd om te oogsten, trek de hele plant los uit de grond en laat het op de aarde drogen. Als je de bonen hoort rammelen in de peulen, kun je ze uit de peul halen.

Kleindochters

In 2020 hebben onze kleindochters bruine bonen gezaaid in hun verhoogde bak. We mochten elkaar in voorjaar 2020 niet zien, dus zij deden dat niet met mij maar met hun moeder.Daardoor ging het niet helemaal zoals het had gemoeten,maar ze hadden een leuke middag in die eerste lockdown periode en dat was het toch ook waard!

De bonen en doperwten zaaiden ze door elkaar , maar het groeide voorspoedig.

Toen ze droog waren en je de bonen hoorde rammelen in de dop, mochten de kleindochters ze zelf doppen. Ze vonden dat heel leuk om te doen[ nu nog wel☺] Uiteindelijk maakte ik er chili con carne mee, wat ze heel graag lusten…

Leuk als je een reactie achterlaat!