Tegenwoordig kun je ze ook kopen bij de grotere supermarkten: de buitenbeentjes.Het zijn groenten en vruchten met vormen of afmetingen die buiten de standaard vallen en in voorgaande jaren afgekeurd werden voor verkoop in de winkel.Wie heeft dat ooit bedacht, denk ik dan.Maar hand in eigen boezem, ik heb er ook nooit echt bij stilgestaan.

Wat is er echter mis met een kromme komkommer, worteltjes met rare vormen, kleine appeltjes etc.? Als tuinder heb je daar ieder seizoen mee te maken. Het geeft soms komische uitwerkingen,maar is altijd gewoon eetbaar.De looks zijn dan misschien wel afwijkend,maar aan de smaak of kwaliteit mankeert niets.

Ik vind het alleen maar goed dat deze buitenbeentjes niet weggegooid worden,maar gewoon verkocht worden in de winkel.Dus heb je geen eigen tuin, doe eens gek en koop die buitenbeentjes gewoon.Wel zo duurzaam en vaak ook goedkoper.Afgelopen week kocht ik bij een grote supermarkt een grote zak met buitenbeentjes puntpaprika’s voor de prijs van twee mooie rechte paprika’s.

Hieronder een paar buitenbeentjes van onze eigen tuin van afgelopen zomer.Als eerste een maiskolf waar maar 1 maiskorrel in bleek te zitten.Er is duidelijk iets misgegaan met de bestuiving….

Hieronder een tomaat die een soort neus heeft gekregen, ik had meerdere tomaten zo, je zou bijna denken dat het een nieuw ras is!

Bij de worteltjes kwamen we allerlei rare vormen tegen, soms lastig om schoon te maken, maar so what!

gekke_groenten_aardappel
de puntpaprika’s hadden soms grillige vormen…of ze waren dun als een peper.Maar in de goulash proef je daar niets van…
deze soort pompoen heet dan wel Snakepompoen,maar het werd een meterslang gevaarte

3 Replies to “Buitenbeentjes”

Leuk als je een reactie achterlaat!